De inflatie daalt sneller als overheden ook op de rem trappen: DNB


De inflatie zal sneller dalen als overheden bezuinigen of diensten duurder maken terwijl centrale banken de rente verhogen. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van De Nederlandsche Bank DNB en de Radboud Universiteit. Omgekeerd werkt het ook beter als centrale banken en overheden dezelfde kant op gaan.

Centrale banken verhogen momenteel de rente vanwege de hoge inflatie. Ze proberen de economie af te remmen en de inflatie onder controle te krijgen. Tegelijkertijd proberen overheden met steunmaatregelen de pijn van de consument op te vangen.

DNB en de Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwen al langer dat overheden dergelijke steun alleen moeten richten aan mensen die door de hoge prijzen echt in de problemen komen. Maatregelen zoals de Nederlandse energieprijsplafond, die voor iedereen zal gelden, zullen meer geld in de economie brengen en de inspanningen van de ECB tegenwerken.

Het omgekeerde was het geval na de financiële crisis. Vanaf 2012 voerde de ECB een accommoderend monetair beleid in. De rente daalde en de centrale bank begon obligaties op te kopen, waardoor er meer geld in omloop kwam. Tegelijkertijd richtten de meeste regeringen in de eurozone zich op bezuinigingen, wat leidde tot tegengesteld beleid. Tijdens de coronacrisis ging het beter, toen regeringen en de ECB allebei de economie stimuleerden.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Plaats een reactie