De inflatie daalde licht tot 9,6% in december; Derde achtereenvolgende daling


Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in december weer afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Volgens een eerste schatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam de inflatie vorige maand uit op 9,6 procent. Consumentengoederen en -diensten waren in november nog 9,9 procent duurder dan een jaar eerder.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is het leven snel duurder geworden. Maar de laatste tijd stijgen de prijzen iets minder sterk. December was de derde maand op rij dat de inflatie lager was dan de maand ervoor. Dat komt volledig door de prijzen van gas en elektriciteit. Ze piekten eerder vorig jaar, maar zijn onlangs gedaald. Energie is echter nog steeds aanzienlijk duurder dan een jaar geleden.

In de supermarkten is de daling van de inflatie niet merkbaar. Het tempo waarin de prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stijgen, lag in december iets hoger dan in november. De inflatie van deze producten bedroeg vorige maand 14 procent, tegen 12,9 procent de maand ervoor.

Lees ook:  Kosten kinderopvang stijgen volgend jaar; Subsidies & toeslagen dekken de stijging niet

Het CBS benadrukt dat deze schatting is gebaseerd op onvolledige gegevens. Het statistiekbureau komt later deze maand pas met de reguliere inflatiecijfers.

Plaats een reactie