De huurprijzen van woningen in de particuliere sector stegen naar een nieuw record, zeggen analisten

Image source - Pexels.com


Na een dip als gevolg van het coronavirus stijgen de huren voor woningen van de vrije sector weer in rap tempo. Nieuwe huurders betaalden in het laatste kwartaal van 2021 gemiddeld 5,3 procent meer dan een jaar eerder, meldt woningbouwsite Pararius. De huren voor de particuliere sector zijn nu gemiddeld 17,02 euro per vierkante meter per maand – het hoogste ooit sinds de meting in 2010 begon.

“De stijging is niet verrassend”, zegt Jos de Groot, directeur van Pararius. “De vraag is erg hoog en het aanbod is laag. Dan stijgen de prijzen.”

De stijgende prijzen voor koopwoningen drijven de huurverhogingen aan. Veel potentiële kopers kunnen een huis niet betalen en zijn dus genoodzaakt om te huren. Omdat ze te veel verdienen voor sociale huurwoningen, komen ze in de vrije sector terecht. Lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen zorgen ervoor dat de rechthebbenden ook in de vrije sector belanden. “De private sector is te klein om dat op te vangen”, aldus De Groot. “En dus stijgen de prijzen.”

In alle provincies stegen de huren van de particuliere sector. Noord-Holland is nog steeds de duurste provincie om te huren, met een gemiddelde prijs van 20,49 euro per vierkante meter per maand. De huren in de provincie stegen echter slechts marginaal met 0,6 procent. De noordelijke provincies Drenthe (+16,1 procent), Friesland (+17 procent) en Overijssel (+10 procent) zijn de goedkoopste provincies om te huren met gemiddelde prijzen onder de 12 euro per vierkante meter.

Van de vijf grootste steden van Nederland stegen de huren in de vrije sector in Amsterdam (+1,7 procent) en Utrecht (+2,9 procent) beneden het gemiddelde. In beide steden ligt de gemiddelde prijs per vierkante meter ruim boven het landelijk gemiddelde van 17,02 euro. Huurders van Nieuw Amsterdam betalen gemiddeld 22,45 euro per vierkante meter per maand. In Utrecht is dat 18,33 euro. In Den Haag (+6,7%), Rotterdam (+9,7%) en Eindhoven (+11,7%) ligt de gemiddelde prijs per vierkante meter onder het landelijk gemiddelde.

Er waren ook enkele gemeenten waar de huren iets daalden. In Tilburg betaalden nieuwe huurders 4,4 procent minder dan een jaar eerder. In Nijmegen daalden de huren met 0,7 procent.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?