De huizenverkopen dalen met een derde terwijl de prijs met 14 procent stijgt; Overbieden valt weg

Image source - Pexels.com


De Nederlandse woningmarkt is nog steeds erg oververhit. Volgens onderzoek van dataspecialist Matrixian Group stegen de huizenprijzen in het eerste kwartaal van dit jaar met 14 procent terwijl de verkopen met ruim een ​​derde daalden ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar er is een kleine come-spot – het overbieden is in het eerste kwartaal licht gedaald, zei Matrixian Group in een persbericht.

In het eerste kwartaal van dit jaar was de gemiddelde verkoopprijs van een woning 446.913 euro – 14 procent meer dan het eerste kwartaal van vorig jaar en 4 procent hoger dan het kwartaal ervoor. Vier Nederlandse gemeenten zagen hun gemiddelde verkoopprijs met meer dan de helft stijgen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar: Gulpen-Wittem (+55 procent), Eemnes (+54 procent), De Ronde Venen (+53 procent) en Texel (+ 51 procent).

In de eerste drie maanden van 2022 wisselden in totaal 27.662 woningen van eigenaar, een daling van 34 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en min 12 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Naast stijgende prijzen is dit ook te wijten aan de daling van het “geschikte” aanbod, aldus Luke Liplijn, CEO van Matrixian Group. De mismatch tussen vraag en aanbod wordt steeds dramatischer, zei hij.

Maar er is een klein sprankje hoop. Het overbieden daalde voor het eerst sinds lange tijd wanneer gekeken werd naar het gemiddelde overbod als percentage van de vraagprijs. In het eerste kwartaal van dit jaar betaalden kopers gemiddeld 9,23 procent boven de vraagprijs, vergeleken met 9,39 procent in het vierde kwartaal van 2021.

“Hoewel 0,16 procent een bescheiden daling is, zijn we nu twee maanden verder waarin veel is gebeurd”, aldus Liplijn. “De rente steeg, de energieprijzen stegen en de angst voor een mogelijke recessie nam toe. Samen met de inflatie en de vertraging in de loonindexering drukt dit het consumentenvertrouwen verder, dat in april al op het laagste niveau ooit was opgetekend.”

“Het is daarom zeer waarschijnlijk dat het gedaalde percentage overbiedingen doorzet en dat we het omslagpunt van een oververhitte huizenmarkt zijn gepasseerd”, aldus Liplijn.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?