De huizenprijzen daalden in december met 2,3%; Sterkste daling in tien jaar


De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in december weer gedaald ten opzichte van de maand ervoor. De huizenprijzen daalden met 2,3 procent ten opzichte van november. De sterkste daling in tien jaar, melden CBS en het Kadaster. De prijzen zijn al vijf opeenvolgende maanden aan het verzwakken. Over heel 2022 waren de huizenprijzen gemiddeld nog 13,6 procent hoger dan een jaar eerder.

Vergeleken met december 2021 zijn bestaande koopwoningen in december 2022 2,7 procent duurder geworden. Dat is de kleinste jaarlijkse prijsstijging in ruim zeven jaar. De gemiddelde transactieprijs van een eigen woning bedroeg vorige maand 401.436 euro.

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een historisch dieptepunt. Daarna stegen ze tot augustus 2022. Vanaf die maand is een daling zichtbaar. Vergeleken met het dieptepunt in juni 2013 lagen de huizenprijzen in december ruim 90 procent hoger.

De huizenprijzen staan ​​vooral onder druk door de stijgende hypotheekrente. Hierdoor kunnen mensen minder lenen voor hun hypotheek. Daarnaast is de koopkracht van mensen gedaald door de hoge inflatie. Ook het aanbod van koopwoningen is nog beperkt. Dit alles leidde vorig jaar ook tot minder verhuizingen. Volgens het Kadaster zijn er in totaal 193.103 woningen verkocht. Dat is bijna 15 procent minder dan in 2021. In december wisselden iets meer woningen van eigenaar dan een jaar eerder.

Lees ook:  Hypotheekaanvragen gehalveerd in 4e kwartaal; Minder woningen verkocht

De door het CBS gemeten prijsdaling is nog niet zo extreem als de daling die de NVM onlangs meldde. Volgens de makelaars daalden de huizenprijzen het afgelopen kwartaal met 6,4 procent op jaarbasis. Het CBS neemt alleen woningverkopen in behandeling als de notaris deze registreert bij het Kadaster. De cijfers van de NVM zijn onvolledig maar zijn gebaseerd op het moment van ondertekening van het koopcontract. Dat is eerder, waardoor de NVM trends vaak eerder signaleert.

Economen wezen er onlangs op dat de meeste huiseigenaren zich voorlopig geen zorgen hoeven te maken over de prijsdalingen. Maar mensen die vorig jaar op het hoogtepunt van de huizenmarkt een huis kochten, zullen de huizenprijsdaling voelen als ze hun huis nu willen verkopen, zegt ABN Amro-econoom Philip Bokeloh. “Dat kan een reden zijn om niet te scheiden of een huis te houden.” Ook voor starters is de situatie nog steeds erg moeilijk.

Plaats een reactie