De energierekening zal fors stijgen als het prijsplafond van de overheid afloopt


De gemiddelde gas- en elektriciteitsrekening stijgt in 2024 met zo’n 2.500 euro, stelt de Vereniging van Eigenaren VEH. De piek is het gevolg van het aflopen van het energieplafond van de overheid, in combinatie met aanzienlijk hogere energiebelastingen, zegt VEH-directeur Cindy Kremer tegen de Telegraaf.

“We roepen het kabinet op om met aanvullend beleid te voorkomen dat de energierekening na volgend jaar voor veel huishoudens onbetaalbaar wordt”, aldus Kremer. Ook zou ze graag zien dat de energiebelasting langzamer stijgt en beleid om voor 2024 zoveel mogelijk woningen geïsoleerd te krijgen. “Slecht geïsoleerde woningen moeten zo snel mogelijk worden aangepakt. Anders lopen bewoners het risico om na volgend jaar te worden opgezadeld met hoge energietarieven en belastingen.”

VEH slaat alarm omdat veel mensen volgens de vereniging denken dat de maatregelen van de overheid hen voor onbepaalde tijd zullen helpen. Deze maand en volgende maand krijgen veel huishoudens 190 euro per maand om hen te helpen met de hoge energiekosten. De overheid verlaagde tijdelijk de btw op gas en elektriciteit van 21 naar 9 procent. En volgend jaar komt er een prijsplafond op het gemiddelde energieverbruik.

Lees ook:  Cryptocurrency kan welvaart vergroten: ABN Amro

Maar al deze maatregelen zijn tijdelijk en huishoudens krijgen volgens VEH in 2024 een dubbele financiële klap te verwerken. Huiseigenaren met een gemiddeld energieverbruik gaan dan 528 euro meer belasting betalen dan in 2021, berekende de vereniging. Ook VEH gaat ervan uit dat de energieprijzen hoog blijven, waardoor de gemiddelde energierekening na afloop van het prijsplafond eind 2023 in één klap met 2.500 euro stijgt.

Energie-expert Ben Woldring, mede-oprichter van vergelijkingssite Gaslicht.com, zegt tegen de Telegraaf dat de VEH een punt heeft met deze waarschuwing. “Voor de meeste consumenten is 2024 nog ver weg. Maar het kan goed zijn voor de beleidsvorming in Den Haag om dit nu aan de orde te stellen”, zei hij.

Plaats een reactie