De energierekening van huishoudens stijgt dit jaar met 86%

Image source - Pexels.com


Gemiddeld gaan Nederlanders in 2022 veel meer betalen voor hun energieverbruik. Dit komt vooral door de hogere leveringstarieven voor gas en elektriciteit, meldt het CBS. Belastingmaatregelen compenseerden de hogere tarieven deels. Volgens het CBS betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik dit jaar bijna het dubbele van het bedrag van vorig jaar.

Het gemiddelde huishouden betaalt dit jaar 2.800 euro voor elektriciteit en gas. Dat is een stijging van 1.321 euro (86 procent) ten opzichte van 2021. Volgens het CBS zullen de kosten tussen huishoudens in de praktijk flink verschillen door consumptie en hun contractvorm. “Hoe meer energie een huishouden verbruikt, hoe groter de prijsstijging”, zegt het CBS.

Het statistiekbureau heeft eerder afgesloten meerjarige contracten niet meegenomen bij het bepalen van de gemiddelde prijs. Volgens het CBS heeft het de prijsveranderingen berekend “bij constant jaarverbruik en op basis van prijzen die energiebedrijven in de betreffende maanden aanbieden”.

De prijs van energie steeg vooral door hogere variabele leveringstarieven. Deze stegen in een jaar tijd met bijna 350 procent. Dat betekent dat een huishouden met een gemiddeld energieverbruik dit jaar ruim 1.700 euro meer gaat betalen, bijna 1.100 euro meer voor gas en 625 euro meer voor elektriciteit. Daar staat tegenover dat huishoudens dit jaar fors minder energiebelasting betalen. Een gemiddelde woning betaalt dit jaar 417 euro minder energiebelasting dan 2021.

Consumenten met vaste tarieven voor een langere periode hebben geen last van de gestegen leveringskosten. Door de belastingverlaging gaan ze dit jaar juist minder betalen voor energie.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?