De agressieve, compromisloze lobby van Facebook doodde datacenter in Zeewolde

Image source - Pexels.com


Meta, het moederbedrijf van Facebook, voedde met zijn agressieve lobby in Den Haag politiek verzet tegen de bouwplannen voor een enorm datacenter in Zeewolde. De Nederlandse lobbyist van het Amerikaanse techbedrijf wekte wrevel bij ambtenaren door voortdurend aan te dringen op een voorkeursbehandeling en te weigeren de bouwplannen aan te passen aan de Nederlandse situatie. NRC meldt na het reconstrueren van de Facebook-lobby voor het datacenter in de Flevopolder.

De krant zei met veel betrokkenen te hebben gesproken en honderden interne documenten en ontvangen e-mails te hebben geanalyseerd door een beroep te doen op de Wet op de openbaarheid van bestuur. Meta legde dinsdag onder druk van Nederlandse politici de plannen voor het datacenter stil.

Betrokken ambtenaren vertelden de krant dat de Nederlandse Facebook-lobbyist – Edo Haveman – “on-Nederlands” en “opdringerig” was in de manier waarop hij ministeries benaderde en ambtenaren en politici erbij betrokken had. Robert Barker, oud-functionaris bij het ministerie van Economische Zaken die aan het bestand van Meta-datacenter werkte, vertelde in Den Haag aan NRC dat “iedereen zich aan de houding van Facebook stoorde”. “Het moest allemaal onmiddellijk en snel gebeuren, anders zou Facebook investeringen terugtrekken”, zei Barker.

Vince Van Son, verantwoordelijk voor de bouw van nieuwe datacenters bij Meta, wilde nauwelijks concessies doen aan de omvang of technische specificaties van het datacenter in Zeewolde, zeggen betrokkenen tegen NRC.

Ook gaven verschillende stakeholders aan dat premier Mark Rutte en zijn ministerie van Algemene Zaken betrokken waren bij de Meta-plannen. De bouw van het datacenter in Nederland was een van de zaken die Rutte in 2018 met Facebook-directeur Sheryl Sandberg besprak tijdens het World Economic Forum in Davos.

Een woordvoerder van het ministerie van Rutte zegt tegen NRC dat “voor zover we nu hebben kunnen nagaan, er geen betrokkenheid van de minister-president is geweest”. Het ministerie van Algemene Zaken heeft “vanaf 2019 drie keer op ambtelijk niveau contact gehad met Facebook”, aldus de woordvoerder. In die contacten “werd gewezen op het belang van snelheid en is er vooruitgang geboekt”, vooral wat betreft “de voorkeursmethode van Facebook voor aansluiting op het hoogspanningsnet”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?