CureVac stopt de ontwikkeling van het Covid-19-vaccin; Nederland zou 10,7 miljoen doses krijgen

Image source - Pexels.com


Het Duitse bedrijf CureVac maakte dinsdag bekend dat het stopt met de ontwikkeling van zijn vaccin tegen Covid-19, de luchtwegaandoening die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Nederland bestelde zo’n 10,7 miljoen doses van dit vaccin als onderdeel van zijn vaccinatiestrategie.

Het Europees Geneesmiddelenbureau begon in februari met het bestuderen van de klinische studies van CureVac. CureVac trok nu zijn vaccin, CVnCoV, terug uit de regelgevende beoordeling en beëindigde zijn overeenkomst met de Europese Commissie om na goedkeuring 405 miljoen doses van het vaccin te kopen. Goedkeuring zou te lang duren, en “het pandemische venster wordt gesloten”, zei CureVac-topman Franz-Werner Haas in een interview met The New York Times.

In een update over de vaccinstrategie die in mei werd gegeven, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dat hij verwachtte dat tussen juli en september 2021 4 miljoen CureVac-doses zouden worden afgeleverd, nog eens 4 miljoen doses in de laatste drie maanden van 2021 en 2,7 miljoen meer tijdens het eerste kwartaal van 2022. Eind vorige maand veranderden die verwachtingen. “De vaccins van Novavax en Curevac worden, als ze markttoestemming krijgen, op zijn vroegst pas in 2022 geleverd”, zei De Jonge toen in een update aan de Tweede Kamer.

De inspanningen van CureVac voor de ontwikkeling van vaccins zullen nu gericht zijn op samenwerking met farmaceutische gigant GSK. De twee bedrijven zullen gezamenlijk een klinische proef starten met een nieuwe versie van het Covid-19-vaccin, waarvan ze hopen dat deze effectiever zal zijn. Ook onderzoeken ze of Covid-19 boosters gecombineerd kunnen worden met de seizoensgriepprikken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?