Crocs beschuldigd van gebruik nieuwe strategie voor Nederlandse belastingontwijking: rapport

Image source - Pexels.com


De Amerikaanse schoenenfabrikant Crocs heeft een nieuwe manier gevonden om belasting te ontwijken in Nederland, waardoor het bedrijf tientallen miljoenen euro’s aan onbetaalde belastingen bespaart, meldt NRC op basis van onderzoek van The Investigative Desk.

Crocks en 65 andere Amerikaanse multinationals gebruikten de CV/BV-route om belasting te ontduiken. Het ging om Amerikaanse multinationals die wereldwijd verdiende winsten incasseerden in een Nederlandse commanditaire vennootschap (CV). Noch de Nederlandse noch de Amerikaanse belastingdienst heeft hierover belasting geheven. Bedrijven hoefden pas belasting te betalen als ze geld uit dit cv haalden, wat ze voor onbepaalde tijd konden uitstellen.

Deze route was een van de belangrijkste redenen om Nederland een belastingparadijs te noemen. Maar belastinghervormingen die werden doorgevoerd na tussenkomst van de Europese Unie en de Verenigde Staten maakten deze belastingontwijkingstruc een stuk minder winstgevend.

Crocs heeft volgens NRC echter een nieuwe route gevonden om in Nederland belasting te ontwijken. Een Nederlands bedrijf van Crocs koopt intellectueel eigendom van de CV en kan die aankoop afschrijven. In dit geval creëerde Crocs een post van 419 miljoen dollar, oftewel ruim 345 miljoen euro, die het kan verrekenen met toekomstige winsten, waardoor de groep in Nederland veel minder belasting hoeft te betalen.

Het conciërgekabinet werkt volgens de krant aan een manier om ook deze belastingontwijkingstruc een halt toe te roepen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?