Covid toegangspas negers krijgen niet direct een boete

Image source - Pexels.com


Gemeenten delen vanaf dit weekend niet direct boetes uit als ondernemers of bedrijven hun gasten of bezoekers niet goed controleren op de coronavirustoegangspas. Bij herhaalde of opzettelijke overtreding van deze verplichting kan de lokale driehoek (burgemeester, politie en OM) eerst een waarschuwing geven en vervolgens een last onder dwangsom van 2.500 euro, die kan oplopen tot 10.000 euro, of zelfs een locatie sluiten.

Dat blijkt woensdag uit een overleg tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en de voorzitters (burgemeesters) van de veiligheidsregio’s. Gemeenten kunnen zelf bepalen hoe zij handelen en wanneer zij vestigingen sluiten. Ook bepaalt de burgemeester wanneer het bevel met een boete wordt opgeheven. Een boete hoeft vaak pas betaald te worden als de overtreding opnieuw plaatsvindt.

Vanaf zaterdag is de coronavirustoegangspas verplicht voor toegang tot de horeca, de kunst- en cultuursector en (sport)evenementen. Bezoekers moeten zijn ingeënt, een negatieve test hebben of hersteld zijn van een coronavirusinfectie. Tegelijkertijd hoeven mensen geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden. De sluitingstijd is nog steeds middernacht.

Maar ondernemers of bedrijven die hun bezoekers niet goed of helemaal niet controleren op een toegangspas hoeven niet direct te vrezen voor een boete. “. Volgens het ministerie “doet” dit “recht” aan de inspanningen van ondernemers en instellingen “om de maatregelen na te leven”.

Eerder maakte het kabinet bekend 45 miljoen euro uit te trekken om te helpen bij de handhaving van de corona-toegangspas. “Dit geld kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor beveiligers, inspecteurs of hosts die ondernemers helpen bij het controleren van de toegangspas”, aldus het ministerie van Justitie. Hoe dat geld wordt verdeeld, is nog niet bekend.

Meerdere gemeenten hebben al laten weten niet direct in actie te komen als horecagelegenheden niet controleren op toegangspassen voor het coronavirus, maar eerst in gesprek gaan met ondernemers en hen waarschuwen. Dat blijkt uit het vragen van het ANP aan verschillende gemeenten. Zo hebben Amsterdam, Rotterdam en Den Haag aangegeven eerst het gesprek aan te gaan en als dat niet helpt volgt er een waarschuwing. Pas als ook dit niet helpt, kan een sanctie volgen. Volgens Amsterdam moeten systematische overtreders rekening houden met een week sluiting, schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad. In eerste instantie zei ze dat de controle van toegangspassen voor het coronavirus actief zou worden gehandhaafd. In Eindhoven zouden vestigingen twee weken dicht kunnen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?