Coolblue stelt langverwachte beursgang uit vanwege marktproblemen

Image source - Pexels.com


Coolblue stelt de beursgang tot nader order uit vanwege de huidige onzekerheid op de financiële markten. Volgens CEO Pieter Zwart betekent de situatie dat beleggers terughoudend zijn over beursintroducties in de webwinkelbranche.

Coolblue wilde deze maand de stap naar de beurs in Amsterdam maken. Het bedrijf zou nieuwe aandelen hebben uitgegeven om verdere groei te financieren. Het doel was om 150 miljoen euro op te halen. Bestaande aandeelhouders zouden ook aandelen hebben verkocht.

“De afgelopen maanden hebben heel veel mensen heel hard gewerkt aan alle voorbereidingen en waren we er klaar voor. En daar wil ik iedereen heel erg voor bedanken”, zegt Zwart in een verklaring. Hij benadrukte dat hij nog steeds het volste vertrouwen heeft in de richting van het bedrijf.

Het bedrijf is voor 49 procent in handen van investeerder HAL, die ook tegenvallende marktomstandigheden noemde voor het uitstellen van de beursplannen. CEO en mede-oprichter Zwart bezit ongeveer 50 procent van de aandelen. Financieel directeur Daphne Smit bezit ook aandelen.

Het Financieele Dagblad meldde onlangs dat Coolblue in de aanloop naar zijn beursdebuut in de problemen kwam. Niet-openbare rapporten van bankanalisten beweerden dat het bedrijf worstelde met een tekort aan bezorgers en personeel in zijn distributiecentrum in Tilburg. Het bedrijf heeft de afgelopen tijd ook veel geld uitgegeven aan de uitbreiding van Duitsland en de introductie van nieuwe diensten, zoals het plaatsen van zonnepanelen. Dit alles zou hebben geleid tot een forse daling van de winst in de afgelopen maanden.

Het in 1999 opgerichte bedrijf boekte in 2020 nog een omzet van 2 miljard euro, tegen bijna 1,5 miljard euro een jaar eerder. Het behaalde een bedrijfsresultaat van 114 miljoen euro. Coolblue is actief in Nederland, België en Duitsland en verkoopt onder meer grote apparaten en laptops. Naast e-commerce heeft het bedrijf ook 17 fysieke winkels. Coolblue is van plan meer winkels te openen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?