Controversieel datacenter voor Facebook’s Meta stap dichterbij in Zeewolde

Image source - Pexels.com


Een meerderheid in de gemeenteraad van Zeewolde is voor het toestaan ​​van een nieuw, extreem groot datacenter voor Facebook-moederbedrijf Meta. Het datacenter zou het grootste van Nederland worden en wordt als controversieel beschouwd vanwege scepsis over de duurzaamheid en het maatschappelijke voordeel dat het zou opleveren. Elf van de negentien raadsleden stemden voor wijziging van het bestemmingsplan voor de beoogde locatie, wat een volgende stap is in de richting van de bouw van het datacenter.

Als voorstanders van het plan wezen de lokale partijen CDA, VVD en Zeewolde Liberaal op de kansen die het grote datacenter Zeewolde en de regio kan bieden. De voordelen zijn onder meer extra banen, hogere belastinginkomsten en het gebruik van restwarmte, stellen ze. Ook de linkse fractie van PvdA en GroenLinks was voorstander van het voorstel na veel vragen van partijgenoten en een “extreem moeilijk” besluitvormingsproces. Hetzelfde geldt voor D66, die zei dat “een nieuwe industrie lef vereist”.

De felle tegenstanders van het plan bleken ChristenUnie en Leefbaar Zeewolde te zijn. Samen vormen ze acht zetels, waarmee ze in de minderheid zijn. De onzekerheid over het juiste gebruik van restwarmte en de grote hoeveelheid stroom die het datapark nodig heeft, vinden ze te groot. “Wij vinden het onverantwoord om een ​​toekomstige generatie op te zadelen met dit energievraagstuk”, aldus Leefbaar Zeewolde. Toen duidelijk werd dat de wijziging van het bestemmingsplan steun zou krijgen, noemde de fractie het resultaat teleurstellend, “omdat het overgrote deel van Zeewolde tegen de komst is.”

Burgemeester Gerrit Jan Gorter zei dat het belangrijk is om de rust na deze stemming te bewaren. “Het mag duidelijk zijn dat dit voor veel tegenstanders een teleurstelling is. Maar ik vraag jullie om samen naar de toekomst te kijken.” Volgens Gorter moeten er later in het proces nog vergunningen worden verleend om het datacenter te realiseren en krijgen mensen nog de kans om hun mening over de kwestie te geven.

Meta zegt blij te zijn met dit besluit, maar geeft in een schriftelijke reactie ook aan dat er nog veel werk aan de winkel is. “De komende periode blijven we in gesprek met de gemeente, de provincie en andere belanghebbenden.”

Dat de gemeenteraad van Zeewolde voorstander is van wijziging van het bestemmingsplan betekent niet dat Meta kan beginnen met bouwen. Het makelaarskantoor van de rijksoverheid is eigenaar van een deel van de benodigde gronden en zal bij verkoop voorwaarden stellen aan duurzaamheidseisen. De gemeente en de vastgoedhouder bespreken deze eisen de komende weken, zei laatstgenoemde eerder.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?