Consumentenbestedingen voor het eerst boven pre-Covid-niveau


De Nederlandse consumptie steeg in juli voor het eerst boven het niveau van vóór de coronacrisis. Volgens het CBS gaven consumenten in deze maand 2,1 procent meer uit dan in juli 2019.

De afgelopen periode zijn de uitgaven aan diensten weer aangetrokken, zoals uitgaven aan telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, een kappersbezoek, een restaurant of een voetbalwedstrijd. Dit heeft mede te maken met de versoepeling van de coronaregels.

Volgens cijfers van de statistiek waren de uitgaven aan diensten in juli globaal genomen nog iets lager dan twee jaar geleden. Maar dat werd gecompenseerd door andere uitgaven.

In totaal was het verbruik 4,8 procent hoger dan in juli vorig jaar. De stijging was daarmee kleiner dan in mei en juni, toen de consumptie op jaarbasis beduidend harder groeide. Maar volgens het statistiekbureau kwam dat doordat het verbruik in mei en juni 2020 door de eerste lockdown op een heel laag niveau lag.

Lees ook:  Heineken waarschuwt dat bierprijzen hoger zullen stijgen

Ruim drie weken geleden meldde het CBS al dat de detailhandelsomzet in juli 3,4 procent meer was dan in dezelfde maand vorig jaar. De omzet van de non-foodsector groeide, terwijl de omzet van de foodsector licht kromp. De omzet van online retailers was 11 procent hoger.

Ook de bedrijfsinvesteringen trokken in juli aan. Die groeiden volgens het CBS met 4,2 procent op jaarbasis. Vooral de investeringen in gebouwen namen toe. Daar staat tegenover dat het bedrijfsleven minder geld uittrekt voor infrastructuur en auto’s. Ten opzichte van juli 2019 waren de investeringen circa 1 procent hoger.

Plaats een reactie