Conferenties keren met (elleboog)bult terug naar Amsterdam

Image source - Pexels.comAmsterdam verwelkomt weer congressen Foto: Pieter Magielsen, NFP Photography

Elleboogstoten zou de officiële manier van begroeten moeten zijn op de eerste grote internationale conferentie in Amsterdam in meer dan een jaar.

Burgemeester Femke Halsema kondigde de heropening van de Nederlandse hoofdstad als een ‘veilig’ congrescentrum aan en zei dat de stad uitkijkt naar het opbouwen van een nieuw soort toerisme.

‘We hebben een traditie om gasten van over de hele wereld te verwelkomen, maar [in] de laatste jaren hebben we gezien dat het imago van de stad internationaal een beetje gemeengoed is geworden’, vertelde ze op een persconferentie in congrescentrum RAI Amsterdam.

‘Dat is niet de stad waar we zo trots op zijn, met zijn historische gebouwen, zijn traditie van internationale handel en intellect. We transformeren dus geleidelijk onze bezoekerseconomie. Met de RAI en andere locaties verwelkomen we veel bezoekers die we graag zien, de mensen die onze stad helpen innovatiever te worden.’

Waardevol

De conferentielocatie, die tijdens de coronaviruspandemie als test- en vaccinatiecentrum heeft gediend, verwelkomt van 21 tot 23 september haar eerste grote conferentie voor de fintech-industrie, Money20/20.

Tracey Davies, president van Money20/20, zei dat dergelijke ontmoetingen verre van de trend van thuiswerken om persoonlijke zaken te doden, nog waardevoller zijn. ‘Onze klanten vertellen dat de drie dagen in de RAI drie maanden buiten de deur waard zijn’, zegt ze. ‘Dat is de omvang van het belang, en we zijn verheugd om terug te zijn… om bezoekers uit 65 landen hier te verwelkomen.’

Loco-burgemeester verantwoordelijk voor economische zaken Victor Everhardt maakte bekend dat Amsterdam de komende vier jaar 3,7 miljoen euro investeert om congressen naar de stad te trekken, als onderdeel van haar strategie om ‘duurzaam’ toerisme en toekomstige bedrijvigheid in de Nederlandse hoofdstad te bevorderen.

Ondanks de bezorgdheid dat steden als Barcelona meer congrestoerisme binnenhaalden, genereerden conferenties in de RAI Amsterdam vóór 2019 € 690 miljoen per jaar en het equivalent van 6.300 fulltime banen.

Economie

Uit een rapport van het CBS eerder deze week bleek dat de Amsterdamse economie nog 8% kleiner was dan in het tweede kwartaal van 2019 en daarmee een van de weinige Nederlandse regio’s is die zich nog niet heeft hersteld. Internationaal toerisme en hotelbezetting zijn slechts een fractie van het niveau van vóór de pandemie, waardoor er een groot gat in het budget van de stad achterblijft.

Halsema benadrukte dat ze van mening is dat Amsterdam bezoekers ‘zeer veilig’ kan verwelkomen, vooral in de RAI waar dagelijks op het terrein testfaciliteiten voor het coronavirus zullen zijn.

Davies voegde eraan toe dat hoewel persoonlijke groeten aan individuen zijn, de elleboogstoot waarschijnlijk zal worden aangenomen als de beste etiquette om hallo te zeggen op de Money20/20-conferentie.

‘Toen ik je vanmorgen ontmoette, gebruikten we volgens mij de elleboog,’ zei ze. ‘De meesten van ons als individuen hebben nieuwe manieren ontwikkeld om face-to-face te begroeten, dus ik kan me voorstellen dat dat volledig van kracht zal zijn. Individuen zullen hun eigen keuzes maken, we zullen ervoor zorgen dat de show onder alle protocollen loopt, maar ik denk dat de elleboogstoot waarschijnlijk de nieuwe manier van begroeten is.’

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?