Compensatie voor nertsenhouders veel duurder dan verwacht

Image source - Pexels.com


Compensatie voor nertsenhouders kost meer dan verwacht, meldt demissionair minister van Landbouw Carola Schouten aan de Tweede Kamer. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voorspelt dat er 12,6 miljoen euro moet worden toegevoegd aan het gereserveerde bedrag van 150 miljoen euro. Omdat nog niet alle compensatieaanvragen grondig zijn beoordeeld, kunnen de extra kosten nog verder oplopen.

De belangrijkste reden voor de budgetoverschrijding is “een hoger aantal meewerkende ondernemers dan vooraf ingeschat”. Tot nu toe hebben 147 bedrijven compensatie aangevraagd voor in totaal 180 locaties, meldt Schouten. Het belangrijkste deel (91 aanvragen) is definitief vastgesteld. Sommige aanvragen bevinden zich nog in de beoordelingsfase en 50 bedrijven hebben een voorschot gekregen, maar nog geen vaststelling. Twee aanvragen werden afgewezen.

Het compensatiefonds is ontstaan ​​nadat het kabinet had besloten de nertsenhouderij in Nederland eerder dan gepland te verbieden. De dieren op tientallen nertsenfokkerijen raakten vorig jaar besmet met het coronavirus. Uit angst dat het virus op de bedrijven zou blijven circuleren, besloot het kabinet om alle nertsenfokkerijen sneller dan gepland te ontruimen. De sector stopte eind vorig jaar, in plaats van in 2024.

Het kabinet heeft nog eens 36 miljoen euro opzij gezet voor onder meer een subsidie ​​voor het slopen of ombouwen van nertsenfokkerijen. Ondernemers die sloopsubsidie ​​wilden aanvragen, moesten dat voor 1 november doen. Wie een ombouwsubsidie ​​wil, kan hiervoor tot eind 2023 een aanvraag indienen. 157 bedrijven hebben al aanvragen ingediend voor in totaal 176 locaties. De RVO moet deze aanvragen nog beoordelen. Het is daarom niet bekend of ook dit budget wordt overschreden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?