Collectieve loonsverhogingen lager dan inflatie

Image source - Pexels.com


De cao-lonen in Nederland zijn het afgelopen jaar niet zo sterk gestegen als in 2020. Werknemers hebben er niet veel baat bij gehad, zeker niet bij bedrijven die hard zijn getroffen door de coronacrisis. Daarnaast valt de loonsverhoging in het niet bij de prijsstijgingen waar consumenten de laatste tijd mee te maken hebben gehad, tot groot ongenoegen van onder meer vakbond FNV.

Volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn de lonen vorig jaar met 2,1 procent gestegen. In 2020 was dat 2,9 procent. De grootste loonsverhoging in 12 jaar kwam vooral doordat de meeste cao’s over loonsverhogingen werden gesloten vóór de uitbraak van het coronavirus, toen de economie het erg goed deed.

Het beeld voor 2021 laat zien dat de loonontwikkelingen achterblijven bij de inflatie. Volgens de meest recente gegevens was het dagelijks leven in november 5,2 procent duurder dan een jaar eerder. De prijzen die Nederlanders betalen voor goederen en diensten zijn sinds september 1982 niet zo sterk gestegen.

Volgens vakbond FNV zijn werknemers het zat om elk jaar opnieuw te moeten onderhandelen over de inflatiecorrectie en het behoud van hun koopkracht. Petra Bolster van het dagelijks bestuur van FNV signaleert dat de situatie van medewerkers verslechtert. “Om dit te voorkomen, eisen wij dat de lonen automatisch meegroeien met de prijzen. Dat moet in de cao’s worden vastgelegd”, zegt ze. Ze refereerde aan in september aangekondigde voornemens voor de cao-onderhandelingen, waarin de vakbond deze eis al op tafel legde.

In de horeca profiteerden vorig jaar de medewerkers die onder een cao vallen het minst. In die sector stegen de cao-lonen met gemiddeld slechts 0,3 procent sinds de tabellen zijn aangepast voor de ontwikkeling van het wettelijk minimumloon. De horeca-cao is in 2021 onder dezelfde voorwaarden met een jaar verlengd. De meeste medewerkers in de horeca kregen dan ook helemaal niets extra’s.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?