Code Oranje voor Storm Corrie: Tientallen vluchten geannuleerd; Problemen met weg- en spoorverkeer verwacht

Image source - Pexels.com


De harde wind zorgt voor problemen voor alle vormen van verkeer in Nederland als maandagochtend winterstorm Corrie over het land raast. Meteorologisch instituut KNMI heeft een code oranje waarschuwing afgegeven voor Noord-Holland, het IJsselmeergebied, het Waddenzeegebied en Friesland. Code geel geldt voor de rest van het land.

De code oranje waarschuwing is van kracht van 8.00 uur tot ongeveer 12.00 uur. Er zijn harde wind met windstoten tot 120 kilometer per uur mogelijk, waarschuwt het KNMI. De code geel waarschuwing zal de hele dag van kracht zijn en geldt ook voor de gebieden met code oranje wanneer die waarschuwing vervalt. Er kunnen windstoten tot 100 kilometer voorkomen.

“Gevaar door harde wind. Risico’s van vallende bomen en losse takken. Tref maatregelen om schade te voorkomen”, waarschuwde het KNMI. “Gevaarlijke situaties verwacht voor verkeer en watersport. Wees voorbereid bij het verlaten van het huis en houd rekening met langere reistijden. Volg weerberichten en waarschuwingen.”

KLM heeft maandag uit voorzorg 80 retourvluchten geannuleerd, aldus een woordvoerder. “Vooral de verwachte harde wind die storm Corrie zal brengen, zit ons echt in de weg.” Een woordvoerder van Schiphol Airport verwachtte dat de storm een ​​”grote impact” zou hebben en “zeker zullen vluchten van en naar Schiphol worden vertraagd of geannuleerd.” Die verwachting klopte. Op de website van de luchthaven staan ​​al tientallen annuleringen. Vluchten die niet zijn geannuleerd zijn vertraagd.

ProRail heeft maatregelen genomen vanwege de storm. Op het traject Den Helder-Zaandam rijden bijvoorbeeld tot de middag nog maar twee intercity’s van NS per uur in plaats van vier. “Hierdoor ontstaat meer ruimte om eventuele problemen op het spoor snel op te lossen”, aldus de spoorbeheerder.

ProRail zegt pechploegen en hulptreinen klaar te hebben staan ​​’zodat we zo snel mogelijk kunnen handelen als dat nodig is’. De spoorbeheerder verwacht in Noord-Holland de meeste overlast van bijvoorbeeld bomen of takken die op het spoor of bovenleidingen terecht komen. Treinreizigers moeten rekening houden met annuleringen en vertragingen. Houd de reisplanners van het openbaar vervoer goed in de gaten, adviseerde ProRail.

Reizigersvereniging ANWB adviseerde weggebruikers om de wegen op maandag zoveel mogelijk te mijden. “Waar ik me het meest zorgen over maak zijn lege bestelwagens, auto’s met aanhanger en vrachtwagens zonder vracht. Het verleden leert dat deze voor problemen zorgen. Chauffeurs moeten goed nadenken of ze de weg op moeten”, aldus een woordvoerder. Kwetsbare weggebruikers zoals motorrijders en fietsers moeten zoveel mogelijk thuis blijven. “Als je niet de weg op hoeft, blijf dan thuis. Of pas in ieder geval je rijgedrag aan.”

Behalve veel wind, is het maandag erg bewolkt, met af en toe een bui. De maximumtemperaturen lopen op naar 8 of 9 graden Celsius. De wind zal in de loop van de dag afnemen en ‘s nachts afnemen tot matige wind, misschien krachtig langs de kust. De nacht wordt gedeeltelijk bewolkt, met verspreid over het land enkele regenbuien en minima dalend tot 5 graden in het noordwesten en 2 graden in het zuidoosten.

Dinsdag begint met opklaringen in het oosten, maar vanuit het westen nemen snel wolken over. Er worden enkele buien verwacht. De maxima zullen rond de 8 of 9 graden liggen, met een matige tot vrij krachtige wind, krachtig op zee.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?