Chef-koks, politie, brandweerlieden doen het gevaarlijkste werk in Nederland

Image source - Pexels.com


Minder mensen deden gevaarlijk werk tijdens de coronacrisis, melden het CBS en TNO op basis van cijfers over 2020. Gevaarlijk werk komt vooral veel voor onder koks, politieagenten, brandweerlieden en medewerkers die iets met techniek, transport of logistiek. Vooral koks werkten minder tijdens de pandemie.

In 2020 zei bijna 13 procent van de werknemers van 15 tot 75 jaar dat ze vaak of altijd gevaarlijk werk doen. In 2018 en 2019 was dat nog zo’n 16 procent. Volgens CBS-socioloog Tanja Traag komt deze daling doordat er bij de uitvoering van het onderzoek in het laatste kwartaal van 2020 geen mensen zijn ondervraagd die niet konden werken vanwege het coronavirus. Hierdoor zijn met name veel koks uitgesloten van het onderzoek. , terwijl ze vanwege hun vaak riskante werk meestal het gemiddelde verhogen.

Nog eens 14 procent van de werknemers zei vorig jaar ooit in een gevaarlijke situatie te hebben verkeerd. Bij ongeveer driekwart van de medewerkers was dit nooit het geval. Mannen doen vaker gevaarlijk werk dan vrouwen.

In 2020 werd 9 procent van de mensen met gevaarlijk werk het slachtoffer van een arbeidsongeval met lichamelijk of geestelijk letsel, tegenover 1 procent van de mensen die geen gevaarlijk werk doen. Als gevolg van dergelijke ongevallen meldden zich ook vaker zieken in gevaarlijke beroepen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?