C&A en anderen beschuldigd van slavenarbeid voor het gebruik van Chinese katoen

Image source - Pexels.com


Mensenrechtenorganisatie European Centre for Constitutional and Human Rights (ECCHR) heeft bij het Openbaar Ministerie een klacht ingediend tegen kledingbedrijven als C&A, Nike, Patagonia en State of Art. Volgens ECCHR maakten die bedrijven producten van Chinees katoen, dat met slavenarbeid wordt geproduceerd.

In de Chinese regio Xingjiang worden de oorspronkelijke bewoners, de Oeigoeren, onderdrukt door China. Ze worden tewerkgesteld in wat China heropvoedingskampen noemt. ECCGR stelt dat katoen uit Xinjiang dus met dwangarbeid wordt gemaakt en dat de bedrijven die de grondstof gebruiken dus medeverantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen. ECCHR heeft de klacht in Nederland ingediend omdat de betrokken bedrijven hier zijn gevestigd of hun Europese hoofdkantoor hebben.

Het Nederlandse goede doel Schone Kleren Campagne (SKC) riep het Openbaar Ministerie op om de zaak snel op te pakken. “Het is van vitaal belang dat juridische middelen worden gebruikt om mensenrechten te handhaven in de toeleveringsketens van bedrijven die hun productie uitbesteden”, zegt Wyger Wentholt van SKC. Volgens hem verschuilen kledingketens zich nog te veel achter excuses.

Overigens zeiden veel merken eerder dit jaar al dat ze zouden stoppen met het gebruik van katoen uit Xinjiang. Nike was een van hen. Dat zette die merken tot een boycot in China, waar consumenten denken dat de stap een onterechte beschuldiging tegen hun land vormt. Chinese merken maakten gebruik van de nationalistische sfeer onder Chinese shoppers.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?