Burgemeesters zullen Covid-regels handhaven tijdens protestopening nachtclubs


Mensen die denken dat gemeenten komend weekend de naleving van de coronaregels niet afdwingen, hebben het mis. Gemeenten hebben verschillende mogelijkheden om de regels te handhaven. “Dus als mensen ervan uitgaan dat handhaving dit weekend niet doorgaat, klopt dat niet”, zegt Hubert Bruls, voorzitter van de Veiligheidsraad en burgemeester van Nijmegen.

Bruls reageerde op plannen van de nachthoreca om dit weekend na 22.00 uur de deuren te openen. De horeca moet op dat moment sluiten volgens de geldende coronamaatregelen. Tegelijkertijd kondigden politievakbonden protestacties aan, onder meer dat politieagenten niet zouden optreden tegen nachtclubs en andere nachtrestaurants die laat open zijn. “We gaan ervan uit dat de politie optreedt tegen grootschalige overtredingen”, aldus Bruls. “De politie blijft een bijzondere verantwoordelijkheid hebben voor de handhaving van de openbare orde.”

De gemeenten Groningen en Maastricht gaan het weekend in met het voornemen om de coronaregels te handhaven. Een woordvoerder van het noorden zegt dat “het uitgangspunt handhaving is”, omdat Groningen zich aan de wet wil houden. Hetzelfde geluid klinkt vanuit het zuiden, eraan toevoegend dat de exacte uitvoering afhangt van “verdere ontwikkelingen”, verwijzend naar mogelijke verdere versoepeling van Covid-19-maatregelen en -acties door de politie. Maastricht handhaaft altijd de maatregelen rondom het coronavirus, en mocht de situatie veranderen, dan handelen we naar de omstandigheden’, aldus een gemeentewoordvoerder. Ook de gemeente Haarlem zal handhaven, aldus een woordvoerder.

Lees ook:  Ook bordelen Alkmaar gaan zaterdag open uit protest tegen lockdown

Burgemeesters reageerden anders toen de reguliere horeca als protestactie haar deuren opende. Sommigen knepen een oogje dicht, terwijl anderen de regels handhaafden. Daarna werd in de Veiligheidsraad afgesproken dat er één lijn zou komen. Met de actie Kapsalon Theater stond geen enkele burgemeester het protest toe, en allen waarschuwden en vroegen theaters om weer te sluiten. Dat zal ook gelden voor de nachthoreca, al versoepelt het kabinet binnenkort mogelijk meer maatregelen.

De Veiligheidsraad van de 25 burgemeesters die de veiligheidsregio’s van het land voorzitten, vindt dat er goede redenen zijn om de samenleving verder open te stellen. “Het nog langer gesloten houden is niet langer proportioneel”, aldus de Raad. Maar de huidige regels blijven gelden tot de persconferentie van het kabinet dinsdag.

Plaats een reactie