Burgemeesters positief over gebruik polsbandjes in plaats van QR-code voor Covid toegangspas

Image source - Pexels.com


De burgemeesters van de Veiligheidsraad zijn positief over experimenten die afgelopen weekend in sommige gemeenten zijn gehouden met polsbandjes, waarmee mensen na eenmalig vertoon van een coronavirustoegangspas (CTB) toegang konden krijgen tot de horeca. Het kabinet ziet er ook waarde in, maar zou graag regels opstellen zodat zo’n systeem overal hetzelfde werkt en ook handhaafbaar is.

De voorzitters van de veiligheidsregio’s, die samen de Veiligheidsraad vormen, overlegden dinsdag met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over het eerste weekend waarin de CTB verplicht was. In principe moet elke bezoeker die bijvoorbeeld een bar of restaurant wil betreden, in de CoronaCheck-app gecontroleerd worden of hij een geldige QR-code heeft. Die code houdt in dat je bent ingeënt, recent negatief bent getest of in de afgelopen zes maanden hersteld bent van een coronavirusinfectie.

Veel horecaondernemers waren niet blij met de invoering van de toegangspas voor het coronavirus. Controleren zou te veel tijd kosten en ze vinden het niet hun taak om als handhaver op te treden. Afgelopen weekend werd in Breda en Alkmaar een alternatief bedacht: mensen konden hun QR-code laten scannen bij een controlepost in de stad, waarna ze een polsbandje kregen. Zo konden ze horecagelegenheden betreden, zonder dat die ondernemers telkens hun code moesten scannen. In Alkmaar was er ook een waterdichte stempel als alternatief voor een polsbandje.

Ook andere burgemeesters hebben interesse in een dergelijk systeem, bleek woensdag tijdens de Veiligheidsraadvergadering. Het ministerie wil woensdag meer informatie geven over hoe zo’n systeem eruit moet zien. Zo moet er voor elke dag een ander kleur polsbandje om, aangezien een negatieve Covid-19 test maar 24 uur geldig is. Ook moet het mogelijk blijven om steekproefsgewijze controles uit te voeren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?