Burgemeesters, horeca oproeptoegangskaarten & middernacht sluitingstijden onhaalbaar

Image source - Pexels.com


De horeca en burgemeesters in Nederland zijn niet enthousiast over de versoepeling van de coronamaatregelen die het kabinet dinsdagavond heeft aangekondigd. Iedereen vanaf 13 jaar moet een toegangspasje voor het coronavirus laten zien als hij naar een horecagelegenheid, theater of bioscoop gaat. En nachtclubs mogen weer open, maar met middernacht als sluitingstijd. Elke klant controleren is niet haalbaar. En vroege sluitingstijden maken heropening voor veel bedrijven niet de moeite waard, aldus burgemeesters en de sector.

Horecavereniging KHN verwacht dat de aangekondigde restricties, in combinatie met het feit dat de coronasteunpakketten volgende maand vervallen, ertoe zullen leiden dat horecaondernemers de coronaregels niet zullen handhaven. “Dit is te veel gevraagd. Het draagvlak voor de huidige maatregelen was al laag onder horecaondernemers, maar met deze verlenging en versterking verwacht ik dat er een grens wordt overschreden en dat veel horecaondernemers de regels niet meer zullen handhaven. Ik begrijp dat gevoel ”, aldus KHN-voorzitter Rober Willemsen.

Volgens KHN-directeur Dirk Beljaarts heeft het kabinet besloten tot deze belachelijke heropening van nachtclubs voor een paar uur per nacht omdat het vreest de rechtszaak die de vereniging ertegen heeft aangespannen te verliezen. De zaak verscheen dinsdag voor de rechtbank, waarbij KHN eiste dat nachtclubs weer open mochten zonder gedwongen sluitingstijden. Vrijdag doet de rechtbank uitspraak. “Dit is eigenlijk net zo erg als de volledige sluiting”, aldus Beljaarts. “Wat ga je tussen 22:00 en middernacht doen? Omdat het nachtleven niet eerder begint. Er wordt geen ontbijt geserveerd.”

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsraad, noemde het onhaalbaar om elke café- en restaurantbezoeker te controleren op een toegangspasje voor het coronavirus. Vooralsnog zullen de 25 burgemeesters in de Veiligheidsraad vooral ingrijpen als er buitensporige problemen zijn bij horecazaken, zei hij in Nieuwsuur. “We gaan nu echt niet elke bezoeker van een café persoonlijk controleren. Dat hebben we nooit gedaan. Daar hebben we de mensen niet voor, dus dat gaat niet gebeuren”, aldus Bruls.

Bruls noemde het ook onlogisch om nachthoreca zoals nachtclubs om middernacht te sluiten als er al een toegangspas voor het coronavirus nodig is.

Een toegangspas voor het coronavirus is het bewijs dat je ofwel bent ingeënt tegen Covid-19, recent negatief bent getest op het coronavirus, of er onlangs van hersteld bent en dus immuniteit hebt. Dit bewijs kan worden getoond via een QR-code op de CoronaCheck-app van de overheid.

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag zei iets soortgelijks tegen RTL Nieuws. “Wat mij betreft moet de invoering van een toegangspas voor het coronavirus gepaard gaan met meer vrijheid. Daarom vind ik dat als je de QR-code gebruikt, dat ook moet leiden tot verdere versoepeling voor bijvoorbeeld de nachtcatering.” hij zei. “Als horecazaken om middernacht sluiten, verliezen ze de omzet van de laatste paar rondes. Dat moet gecompenseerd worden en daar heb ik in de Veiligheidsraad voor gepleit.”

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vreest dat het sluiten van nachtclubs om middernacht jongeren zal demotiveren om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. “Vooral jongeren, met een lage vaccinatiegraad, moeten op allerlei manieren verleid worden om de kans te krijgen. Voortdurende sluiting van clubs en nachtwinkels kan de motivatie verminderen”, zegt ze via een woordvoerder. “Waarom zou het systeem om alleen gevaccineerde of geteste mensen binnen te laten werken om 23:30 uur en niet om 12:30 uur?”

Halsema zegt het kabinet te hebben gevraagd deze maatregel te heroverwegen. “De wens van jongeren om eindelijk weer aan hun sociale leven te beginnen, moet serieus worden genomen. Bovendien betaalt de nachthoreca al heel lang een zeer hoge prijs voor de coronacrisis.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?