Buitenlandse studenten waarschuwden weg van Nederlandse universiteiten omdat woningnood toeneemt

Image source - Pexels.com


Het reeds bestaande tekort aan studentenhuisvesting in Nederland zal de komende jaren naar verwachting verdubbelen. Een aantal Nederlandse universiteiten waarschuwt buitenlandse studenten al om liever ergens anders te gaan studeren als ze geen woonruimte kunnen vinden, meldt Trouw.

Uit de Nationale Monitor Studentenhuisvesting Kences blijkt dat er afgelopen najaar een woningnood was voor 22 duizend studenten. In het studiejaar 2024-2025 loopt dat op tot minimaal 50 duizend, zegt Kences-directeur Jolan de Bie tegen Trouw. En dat is het beste scenario waarin de 18 duizend studentenwoningen die in 2024 moeten worden gebouwd, daadwerkelijk werkelijkheid worden.

Ook Kences verwacht dit studiejaar “een forse stijging” van het aantal woningzoekende studenten. Want naast eerstejaars zijn er nu ook tweedejaars die vorig jaar vanwege de pandemie niet in studentenhuisvesting zijn verhuisd. Buitenlandse studenten die vorig jaar wegbleven, worden dit jaar ook toegevoegd aan de huizenjachtdrukte.

Het kennisinstituut studentenhuisvesting verwacht de komende jaren ook een instroom van buitenlandse studenten uit andere EU-landen in Nederland, nu het voor hen minder makkelijk is om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan. En met name buitenlandse studenten zullen moeite hebben met het vinden van woonruimte. Ten eerste omdat ze, in tegenstelling tot hun Nederlandse tegenhangers, niet bij hun ouders kunnen blijven totdat er een geschikt huis vrijkomt. Maar ook omdat ze de Nederlandse woningmarkt niet kennen.

De Universiteit Twente deed al een beroep op buitenlandse studenten die nog geen kamer hebben gevonden om liever aan een andere universiteit te gaan studeren, aldus Trouw. Ook andere universiteiten hebben gewaarschuwd voor woningnood. De Rijksuniversiteit Groningen regelde begin dit studiejaar een ‘piekopvang’, waar studenten kunnen slapen in de hoop dat er in september en oktober kamers vrijkomen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?