Bijna 3 miljoen Nederlandse arbeiders gekleineerd, vernederd op het werk


Eenendertig procent van de werknemers heeft last gehad van kleinerend of vernederend gedrag van hun manager. Dat zijn bijna 3 miljoen werknemers. Tweeëntwintig procent heeft op het werk te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag en 40 procent met verbale agressie.

Dat blijkt uit onderzoek onder een representatieve groep van 2.400 werkenden, uitgevoerd door onderzoeker Maurice de Hond in opdracht van vakbond CNV.

“Dit zijn schokkende cijfers”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Een schokkend groot aantal arbeiders wordt geïntimideerd of vernederd. Dit is niet beperkt tot tv-programma’s, maar gebeurt op veel werkplekken. Volstrekt onaanvaardbaar natuurlijk. De werkplek moet veilig zijn.”

Vorige week publiceerde de Volkskrant een artikel waarin oud-medewerkers van het tv-programma De Wereld Draait Door zeiden het slachtoffer te zijn geworden van extreme uitbarstingen van woede en publieke vernedering” door presentator Matthijs van Nieuwkerk en hoofdredacteuren.

Uit het CNV-onderzoek bleek ook dat een op de zes respondenten met buikpijn naar het werk gaat. Hetzelfde percentage zei dat de sfeer op de werkplek hen stress bezorgt. Elf procent rapporteerde een angstcultuur en 15 procent vond hun manager onvoorspelbaar.

Lees ook:  Gezondheid Min. vertelt scholen, bedrijven om zich zelf voor te bereiden op de volgende Covid-golf

Vrouwen ervaren vaker grensoverschrijdend gedrag en intimidatie dan mannen. Zesentwintig procent van de mannen heeft er mee te maken, tegen 37 procent van de vrouwen.

Meer dan de helft van de respondenten zegt dat de werkgever actie onderneemt tegen ongewenst gedrag. Zestien procent van de werkgevers onderneemt geen actie en 33 procent weet het niet. “Dit geeft aan dat bijna de helft het niet geregeld heeft”, roept Fortuin werkgevers op om met dit thema aan de slag te gaan.

Plaats een reactie