Bijna 120.000 banen in de horeca verloren tijdens pandemie

Image source - Pexels.com


Bijna 120.000 mensen verloren hun baan in de horeca tijdens de coronaviruspandemie en de bijbehorende lockdowns. Dat is meer dan een kwart van alle banen, blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Een deel van de verloren banen is teruggekeerd en er is nu zelfs een personeelstekort in de sector, meldt NU.nl.

Tijdens de eerste en tweede golf van besmettingen met het coronavirus in Nederland moesten restaurants, bars en clubs volledig sluiten. Alleen hotels mochten onder beperkingen open blijven.

Voordat de pandemie in maart 2020 toesloeg, had de horeca 424.000 mensen in dienst. In februari 2021 was dat gedaald tot 305.000. Eind januari hadden in totaal 27.000 voormalige horecamedewerkers een WW-uitkering.

Bars en restaurants mochten vanaf het voorjaar weer open, met beperkingen. Sindsdien is het aantal mensen dat werkzaam is in de horeca gestegen tot ruim 400.000. En dat aantal kan nog verder oplopen. In de eerste helft van dit jaar waren er maar liefst 29.000 vacatures, tegen 6.000 aan het begin van het jaar.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?