Bezorgers verliezen groot deel van fooien aan belastingen, premies: rapport


Als je er zeker van wilt zijn dat je maaltijdbezorger de hele fooi in zijn zak kan steken, maak dan geen gebruik van de fooioptie op de site of app van Thuisbezorgt.nl. De grootste maaltijdbezorgservice van Nederland betaalt alleen fooien uit na aftrek van belastingen en premies, meldt RTL Nieuws na een gesprek met JustEat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl.

De mogelijkheid om fooi te geven is toegevoegd aan de app van Thuisbezorgd.nl als een manier om fysiek contact tussen maaltijdbezorger en klant te verminderen, met het oog op het coronavirus. Volgens het bedrijf bevat nu ongeveer 10 procent van de bestellingen een digitale fooi. Maar voor de bezorger is dat misschien niet zo fijn, aldus RTL Nieuws. Want waar Thuisbezorgd.nl op haar website zegt dat ‘de hele fooi’ naar de bezorger gaat, staat er ook dat er ‘op fooien mogelijk belasting mag worden geheven’.

Thuisbezorgd.nl zegt tegen RTL Nieuws dat het niet verplicht is belasting en premie te betalen over digitale fooien, maar ervoor heeft gekozen “om de bezorgers te ontzorgen en ervoor te zorgen dat ze niet voor onverwachte verrassingen komen te staan”. Woordvoerder Linda van Aalten zegt dat het ingehouden bedrag afhankelijk is van het inkomen van de bezorger.

Lees ook:  Rotterdam, Zwolle de nieuwste steden om polsbandjes alternatief voor Covid passen te proberen

Bij contante fooien is de bezorger zelf verplicht die inkomsten te melden bij de Belastingdienst, zegt woordvoerder Jessica van Wegen van het ministerie van Financiën tegen de omroep. “Maar de vraag is of iedereen die tips ook daadwerkelijk declareert.”

Deliveroo en UberEats bieden ook de mogelijkheid om een ​​fooi toe te voegen aan je bestelling. Deliveroo-woordvoerder Eva Huis in ’t Veld zegt tegen RTL dat de hele fooi wordt betaald aan bezorgers. “Bij ons zijn de bezorgers zelf verantwoordelijk voor het melden van hun fooien aan de Belastingdienst.” UberEats was volgens de omroep niet bereikbaar voor commentaar.

Plaats een reactie