Bevolkingsgroei komende jaren hoger dan verwacht

Image source - Pexels.com


Onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwachten dat de bevolking de komende jaren tijdelijk harder zal groeien dan eerder werd gedacht. Dit komt vooral doordat er in de eerste helft van dit jaar meer kinderen zijn geboren, vermoedelijk door de coronamaatregelen.

In 2025 telt Nederland naar verwachting bijna 18 miljoen inwoners. Dat is ruim 100.000 meer dan de vorige verwachting.

Elk jaar berekent het CBS hoeveel de bevolking naar verwachting zal groeien door te kijken naar trends in migratie, sterfte en geboorten. Door de coronacrisis moest het CBS zijn eerdere prognose bijstellen.

Eerder verwachtten de onderzoekers dat het aantal geboorten in 2023 en 2024 zou toenemen. Ze verwachtten dat de trend dat vrouwen op latere leeftijd moeder worden dan zou stoppen. Volgens CBS-socioloog Tanja Traag lijkt de ommekeer, mede door het coronavirus, wat eerder te komen.

De diepere oorzaken zijn niet onderzocht, maar er zijn vermoedens. “Mensen vonden het om allerlei redenen goed om kinderen te krijgen”, verwacht Traag. Ze noemde onder meer dat thuiswerken het praktischer maakte om werk en privé te combineren. “Misschien begonnen ook meer mensen zich meer op hun familie te concentreren in plaats van op de wijdere wereld”, voegde de socioloog eraan toe.

Door de pandemie zijn ook in 2020 en 2021 meer mensen overleden. Het CBS gaat ervan uit dat dit een tijdelijke ontwikkeling is die op de lange termijn weinig effect zal hebben op de bevolkingsgroei. Door de vele reisbeperkingen kwamen er minder migranten naar Nederland. Tegelijkertijd verhuisden minder mensen naar het buitenland. Hierdoor veranderde de bijdrage van migratie aan de bevolkingsgroei per saldo weinig. De onderzoekers verwachten dat deze ontwikkeling ook tijdelijk zal zijn.

De statistici stelden voor het eerst in jaren hun prognose voor het aantal huishoudens bij. Ze denken dat de lijn van 9 miljoen huishoudens in 2038 zal worden bereikt. Eerder dan in de vorige prognose. Dit komt vooral door de migratiegolf van het afgelopen decennium. De verwachting was al dat het aantal huishoudens zou toenemen, maar dat is nu voor het eerst berekend.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?