Besteedbaar inkomen stijgt het meest in 20 jaar door sterkere groei Nederlandse economie

Image source - Pexels.com


De Nederlandse economie groeide in het tweede kwartaal sterker dan de eerste cijfers lieten zien en dat zie je ook terug in de gezinsinkomens, die de sterkste groei lieten zien sinds het tweede kwartaal van 2002, meldt het CBS.

Het besteedbaar inkomen van Nederlandse huishoudens was in het tweede kwartaal van dit jaar 3,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Volgens het statistiekbureau was de stijging vooral het gevolg van hogere lonen, maar speelden ook meer bijstandsuitkeringen en studiefinanciering een rol.

De totale personeelsbeloning groeide met 5,1 procent. Het aantal banen was 3,2 procent hoger en het aantal gewerkte uren steeg met 7,2 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De cao-loonstijging bedroeg 2,2 procent. En het inkomen van zelfstandigen steeg met maar liefst 9,7 procent.

Tegenover het hogere inkomen betaalden huishoudens ook 6 procent meer aan belastingen en premies. Ook het CBS constateerde dat de hypotheekschuld fors is gestegen, met 8,7 miljard euro ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de steeds stijgende huizenprijzen.

De economische groei in het tweede kwartaal bedroeg 3,8 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, hoger dan de 3,1 procent die het statistiekbureau op basis van voorlopige cijfers in augustus rapporteerde. De economische groei tussen april en juni kreeg een boost door de versoepeling van de coronamaatregelen en de meer bestedingen van huishoudens. Ook de bedrijfs- en overheidsuitgaven droegen bij aan de groei.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020 groeide de Nederlandse economie met 10,4 procent.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?