Beroepsstudenten vermijden lessen sinds Covid; Betrokken docenten

Image source - Pexels.com


Hoewel vrijwel alle coronabeperkingen in Nederland verleden tijd zijn, volgen scholieren in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs nog steeds geen persoonlijke lessen. Exacte cijfers zijn er niet, aangezien aanwezigheid niet voor elke les verplicht is, maar verschillende onderwijsinstellingen constateren dat hun klassen zorgwekkend leeg zijn. Docenten maken zich daar grote zorgen over, meldt Het Parool.

“Ik maak me grote zorgen over de studenten die wegblijven”, zegt Christien van Dinten, directeur van ROC TOP in Amsterdam, tegen de krant. “Studenten vinden het moeilijk om naar school te gaan, ze zijn minder geïnteresseerd, minder enthousiast, en als ze komen, reageren sommigen lauw.”

“Studenten dwingen om maandenlang thuis te zitten heeft een enorme impact op hun psychische gezondheid. Ze hebben de verbinding met hun studie en met elkaar verloren omdat ze lange tijd veel alleen moesten doen. Hoe langer ze wegblijven, hoe meer moeilijk wordt om weer op het goede spoor te komen”, aldus Van Dinten. ROC TOP heeft een aanwezigheidsvereiste van 80 procent, maar de school zal soepel zijn met de handhaving, voegde ze eraan toe. “Ze hebben het moeilijk. We willen ze niet straffen.”

Ook hbo-instellingen constateerden een aanwezigheidsprobleem. “Voor veel studenten is het nog steeds stressvol om fysiek terug te keren naar de hogescholen”, zegt een woordvoerder van Hogeschool Inholland tegen het Parool. De Hogeschool van Amsterdam zette studieadviseurs in om afwezige studenten te bellen en te informeren hoe het met ze gaat en waarom ze niet naar de les komen.

Studentenvakbond LSVb houdt de situatie in de gaten, zegt voorzitter Ama Boahene tegen de krant. “Ik hoor over studenten die het moeilijk vinden om terug te keren naar lichamelijke opvoeding. Sommigen vinden dat het veel energie kost en dat ze moeten wennen aan de interacties die gepaard gaan met lichamelijke opvoeding.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?