Belastingvoordeel eigenwoningbezit moet worden afgebouwd, zegt DNB

Image source - Pexels.com


Fiscale voordelen voor huiseigenaren moeten worden afgebouwd om ongelijkheid op de woningmarkt aan te pakken. Dit kan door huiseigenaren vermogensbelasting te laten betalen. Door de huidige lage rente is het nu een goed moment om te beginnen, stelt DNB in ​​een analyse van de woningmarkt.

Volgens DNB zijn de fiscale verschillen tussen huren en kopen momenteel enorm. Zo betalen huurders vermogensbelasting, terwijl kopers in hun eigen woning nagenoeg onbelast vermogen kunnen opbouwen en daarnaast hypotheekrenteaftrek krijgen. Volgens de toezichthouder leidt het onderscheid niet alleen tot een “onderontwikkeld commercieel huursegment”, maar leidt het ook tot prijsstijgingen voor koopwoningen. Daarnaast maken hoge schulden huiseigenaren financieel kwetsbaar.

De centrale bank roept het nieuwe kabinet op om de belastingvrijstelling voor koopwoningen te beëindigen. Het verplaatsen van de eigen woning van box 1 naar box 3 kan volgens DNB zonder “onoverkomelijke” inkomenseffecten als het extra inkomen op een andere manier aan huiseigenaren wordt teruggegeven.

Verder pleit DNB voor het afschaffen van de schenkingsvrijstelling voor eigen woningen. U kunt momenteel ruim 100.000 euro belastingvrij schenken voor de aankoop of verbouwing van een woning en de hypotheek aflossen. Een belangrijk doel van deze regeling was het verminderen van de onderwaterhypotheken, waarbij de schuld hoger is dan de waarde van het huis, maar de praktijk leert dat het systeem daar nauwelijks aan heeft bijgedragen.

Volgens DNB hadden recente maatregelen zoals de starterslening en de afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters ook een averechts effect. De regelingen hebben wel de bestedingsruimte van huizenkopers vergroot, maar hierdoor zijn de huizenprijzen en schulden verder gestegen.

DNB benadrukt ook dat de rijksoverheid meer regie moet nemen bij het bouwen van woningen. Er moet goed worden nagedacht over welke huizen waar moeten worden gebouwd. Ook de bouw van bejaardentehuizen is essentieel om de doorstroming op gang te krijgen. Ook zou de overheid kortingen op grondprijzen kunnen geven om voldoende woningen in de vrije huursector te realiseren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?