Bars meer waakzaam, maar geen hard bewijs van ‘naald-spiking’-incidenten


De afgelopen weken zijn er in Nederland, samen met Engeland, Frankrijk en België, meldingen van zogenaamde “naald-spiking”. Sommige kroegen ondernemen actie, maar volgens de NOS kan er volgens de NOS niet veel anders aan doen dan de veiligheid te verhogen.

Mensen in Venlo, Helmond en Kaatsheuvel hebben gemeld dat ze flauw en duizelig werden na een prik in een openbare ruimte. De politie onderzoekt de rapporten en zegt dat tot nu toe geen bloedonderzoek van de slachtoffers bewijs laat zien dat er een vreemde substantie is geïnjecteerd.

Cafe Bubbels in Alkmaar neemt echter toch voorzorgsmaatregelen nadat een jonge vrouw zei daar geprikt te zijn en ziek te zijn geworden. “Als gevolg hiervan fouilleren we nu iedereen bij aankomst. Tassen, jassen, zakken”, zegt eigenaar Gary van der Heuvel tegen de NOS. “We hebben ons personeel opgedragen beter op te letten.”

Groningen, een stad met veel studenten, heeft een meldpunt geïnstalleerd waar mensen vermoedelijke naaldprikken en andere misstanden in uitgaansgelegenheden kunnen melden. Er zijn al enkele meldingen binnengekomen, maar de gemeente weet volgens de NOS nog niet zeker hoe serieus ze zijn.

Lees ook:  Kabinet kan limieten op gokadvertenties opleggen

“We hebben overleg gepleegd met politie, GGD en gemeente en met die meldingen gebeurt voorlopig niets”, zegt Merlijn Poolman, de ‘nachtburgemeester’ van de stad.

De politie zet ook vraagtekens bij meldingen van naaldprikken in het hele land. Ruben van Beek van het Trimbos-instituut vertelde de NOS dat het geen bijzonder efficiënte manier zou zijn om mensen te verdoven.

“Als dader moet je een naald meenemen, iemand ermee injecteren, de naald dan weer verstoppen en tijdens dit alles niet gezien worden”, zegt Van Beek. “En middelen als GHB zijn niet geschikt om met een injectienaald.”

Plaats een reactie