Auto’s kunnen worden verbannen uit twee drukke straten in het centrum van Amsterdam

Image source - Pexels.com


Ruim een ​​jaar geleden verbood de gemeente Amsterdam tijdelijk het autorijden op de Spuistraat, Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat. Nu is het stadsdeel Centrum geïnteresseerd in het versterken van de prioriteit die fietsers en voetgangers genieten, melden AT5 en NH Nieuws.

In plannen van de stadsdeelcommissie blijven fietsers op de hoofdweg in de Spuistraat en verdwijnen auto’s volledig uit beeld op de Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat. Een doel is om meer ruimte te blijven geven aan voetgangers.

De stadsdeelcommissie zag de noodzaak van verandering op de Spuistraat na herhaalde aanrijdingen en conflicten tussen voetgangers die 1,5 meter afstand wilden bewaren op de stoepen en fietsers die op de aangrenzende fietspaden aan kwamen lopen. De gemeente heeft in september 2020 fietsers van het fietspad en de weg bevolen om voetgangers de ruimte te geven die nodig is om social distancing te bevorderen.

Weinig bewoners willen terug naar de oude situatie, stellen de omroepen op basis van documenten van de wijkcommissie. “Het drukkere en drukkere fietspad wordt niet langer als positief gezien en draagt ​​bij aan de kwaliteit van leven”, staat in een document.

De commissie stelt voor om de fietspaden definitief te verwijderen, dus de trottoirs uit te breiden en fietsers definitief op de rijbaan te zetten. Als auto’s weer op de weg worden verwelkomd, zullen ze, net als in verschillende andere straten in het stadscentrum, voorrang moeten geven aan fietsers. De wijkcommissie hoopt dat de verhuizing de kans op toekomstige incidenten voor onbepaalde tijd zal verkleinen. Borden op de weg geven aan dat de fietsers voorrang hebben op auto’s.

Toen de gemeente vorig jaar de Haarlemmerdijk voor het eerst grotendeels autovrij maakte, stapten bewoners van de straat naar de rechter. De rechter oordeelde destijds dat zolang de coronamaatregelen gelden, auto’s alleen tussen 07.00 uur en 15.00 uur binnen mogen om te laden en te lossen. Een jaar later blijkt dat veel bewoners de wijzigingen willen behouden, aldus de omroepen. Van de tientallen ondervraagde bewoners wil zo’n 77 procent de regels blijvend handhaven.

Zestig procent van de ondernemers is voorstander van handhaving van de regels. Toen parkeerplaatsen van de straat werden verwijderd, konden veel bedrijven van de gelegenheid gebruik maken om terrassen uit te breiden.

De stadsdeelcommissie bespreekt de plannen in de komende vergadering van dinsdag.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?