Arme huishoudens die langer wachten om hun huis te laten isoleren

Image source - Pexels.com


Woningcorporaties in de Randstad zijn nog ver verwijderd van de doelstelling van het Energieakkoord om eind dit jaar op al hun woningen een gemiddeld energielabel B te hebben. En het zijn vooral bewoners van armere wijken – die het meest worden getroffen door hoge gasprijzen – die het langst wachten op isolatie van hun woning, blijkt uit onderzoek van Investico en Trouw.

Ruim 90.000 huishoudens in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wonen in slecht geïsoleerde huurwoningen. In deze drie steden heeft een kwart van alle corporatiewoningen een energielabel D of lager. Zeker 17.000 huishoudens huren nog een woning met label F of G, waardoor hun woning nauwelijks geïsoleerd is, veelal met enkel glas.

Woningcorporaties die achterblijven bij de landelijke doelstelling geven de schuld aan geldgebrek en het feit dat ze veel oude panden bezitten. “We willen sneller gaan, maar het gaat gewoon om geld”, zegt Susan van der Steen van Haag Wonen, een van de grote woningcorporaties in Den Haag, tegen Trouw. “We moeten de huizencrisis oplossen en we willen de huren betaalbaar houden. Het is een raadsel hoe we elke euro het beste kunnen besteden.”

Enkele grote woningcorporaties in Rotterdam verwachten pas in 2025 – vier jaar te laat – een gemiddeld energielabel C te halen.

De federatie van Amsterdamse woningbouwverenigingen AFWC acht het onwaarschijnlijk dat elke corporatie de landelijke doelstelling haalt vanwege ‘oude en gecompliceerde constructie’, zegt een woordvoerder tegen Trouw. “We richten ons daarom liever op afspraken met de gemeente Amsterdam.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?