Arbeidsinspectie moet verantwoordelijkheid nemen voor uitbuiting arbeidsmigranten: FNV

Image source - Pexels.com


Vakbond FNV zei dat de arbeidsinspectie meer verantwoordelijkheid zou moeten nemen voor de uitbuiting van arbeidsmigranten, in een reactie op het recente rapport van de inspectie over dit onderwerp. “De arbeidsinspectie heeft de capaciteit en middelen om het basisinspectiewerk te doen, maar in de praktijk zien we dat niet altijd”, schrijft de vakbond.

De vakbond noemde het voorbeeld van het voor de rechter moeten dagen van de inspectie bij problemen in de transportsector. Ook “ernstige meldingen” lopen volgens de FNV regelmatig een maand vertraging op. “Dat zorgt er ook voor dat er geen afschrikkende werking van de inspectie is en dat werkgevers gewoon doorgaan met hun dubieuze praktijken”, zegt FNV-bestuurslid Petra Bolster.

In haar jaarverslag meldt de Arbeidsinspectie vrijdag dat het bestrijden van arbeidsuitbuiting vaak lijkt op symptoombestrijding in plaats van oorzaak. De inspectie beschreef hoe sommige bedrijven en uitzendbureaus arbeidsmigranten, vooral Oost-Europese, intimideren, mishandelen en aan strenge regels onderwerpen. “Ze zetten zelfs boeven in”, zegt projectleider Edwin van Berkum.

In 2020 heeft de Commissie Roemer, onder leiding van voormalig SP-leider Emile Roemer, een rapport opgesteld met voorstellen over de positie van arbeidsmigranten. Gemeenten constateerden eerder dit jaar al dat het kabinet te lang wacht met maatregelen om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren, blijkt uit een NRC-inventarisatie van de 20 gemeenten met het hoogste percentage arbeidsmigranten.

De FNV zegt de analyse van de misstanden door de inspectie te herkennen en deze ook al jaren aan de inspectie kenbaar te maken. “Het is daarom van groot belang dat de aanbevelingen van Roemer direct door het kabinet worden geïmplementeerd. We zijn nu ruim twee jaar verder en er is weinig veranderd. Het kabinet moet haast maken”, aldus Bolster.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?