Amsterdamse woningen worden gerenoveerd, niet bewust leeg gelaten: Amerikaanse investeerder


De meerderheid van de 330 leegstaande woningen in Amsterdam die eigendom zijn van Blackstone, wordt gerenoveerd en wordt zeker niet opzettelijk leeg gehouden, zei de Amerikaanse investeerder in reactie op beschuldigingen dat hij juist dat deed in een poging om de vastgoedprijzen in de superstrakke Nederlandse woningmarkt.

“De feitelijke situatie is dat meer dan 99% van de leegstaande woningen in onderhoud is of in de planningsfase daarvan zit. Het grootste deel van de ongeveer 330 leegstaande woningen is vorig jaar gekocht. De meeste stonden al leeg en in slechte staat”, aldus Blackstone in een verklaring. reactie op NH Nieuws. “Het doel is om na renovatie moderne en hoogwaardige woningen te kunnen aanbieden.”

Volgens de belegger heeft Blackstone “geen enkel belang” om de panden leeg te houden. “Het is tenslotte niet de bedoeling om te verkopen”, zei Blackstone. “De portefeuille bestaat uit huurwoningen die voor de lange termijn zijn verworven en die in gerenoveerde staat weer worden verhuurd. Er is dus geen speculatieve leegstand voor handel.”

Lees ook:  Gov't tolken, vertalers verlengen weigering om te werken

Volgens critici weten grote beleggers op krappe huizenmarkten zoals in Amsterdam een ​​goed rendement te behalen door woningen te renoveren en weer te verhuren tegen een veel hogere huur. Gert Jan Bakker van de !WOON Foundation vertelde NH Nieuws dat dit precies is hoe Blackstone werkt – door enkele renovaties uit te voeren aan sociale huurwoningen en deze vervolgens in de particuliere sector te verhuren met een enorme huurverhoging.

Een nieuwe wetswijziging, die naar verwachting op 1 januari van kracht wordt, geeft Nederlandse gemeenten de bevoegdheid om investeerders te verbieden goedkope en middeldure woningen in bepaalde buurten te kopen om deze te verhuren. De grote steden gaven al aan van plan te zijn breed gebruik te maken van deze aankoopbescherming.

Plaats een reactie