Amsterdamse economie harder geraakt dan de rest van Nederland

Image source - Pexels.com


De economie van Amsterdam en omstreken is vorig jaar een stuk harder geraakt door de coronacrisis dan de rest van Nederland. De Metropoolregio Amsterdam (MRA) meldde dat de economie van de regio met 7,1 procent kromp, bijna twee keer zoveel als de Nederlandse economie als geheel (3,8 procent).

De MRA omvat de zeven deelgebieden Zaanstrek-Waterland, IJmond, Zuid-Kennemerland, Amstelland-Meerlanden, Gooi en Vechtstreek, Almere-Lelystad en Amsterdam. De regio’s zijn extra hard geraakt door de maatregelen tegen het coronavirus, omdat toerisme en recreatie, cultuur, horeca, de reisindustrie en luchtvaart een groot deel uitmaken van de economie in het gebied, zo blijkt uit het vrijdag verschenen rapport Economic Outlook.

Het BBP van de regio Amsterdam zal naar verwachting in de tweede helft van volgend jaar terugkeren naar het niveau van voor het coronavirus. Volgens de MRA is het herstel van de regio met 4,1 procent “iets sterker” dan de verwachte groei van de Nederlandse economie. Het herstel zal echter kwetsbaar blijven door de “onzekere ontwikkeling van de pandemie”.

Volgens wethouder van Economische Zaken Victor Everhardt “zullen de gevolgen van de coronacrisis waar we nu nog middenin zitten nog langer zichtbaar zijn.”

“We moeten nu samen in de regio en met de overheid investeren in verder sociaal-economisch herstel. De komende jaren de energietransitie, het beter functioneren van de arbeidsmarkt en woningmarkt, bereikbaarheid en gelijke kansen voor alle inwoners van de regio centraal zal staan.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?