Amsterdamse economie groeit, maar welvaart stagneert

Image source - Pexels.com


Hoewel Amsterdam de snelst groeiende economie van Nederland heeft, presteert de stad onder het gemiddelde op het gebied van brede welvaart, blijkt uit onderzoek van Rabobank. Welvaart omvat onder meer inkomen, woongenot, gelijke kansen en gezondheid. De Rabobank vindt dat de Metropoolregio Amsterdam zich meer moet richten op mensen in plaats van op economische groei om de situatie recht te zetten.

Dat was een van de zeven aanbevelingen die de onderzoekers van de bank deden. Ook vinden zij dat bedrijven en burgers beter kunnen worden betrokken bij de opgaven van de energietransitie en dat de 31 gemeenten in de Metropoolregio beter moeten gaan samenwerken.

De grootste uitdaging ligt volgens de Rabobank in het bereikbaar blijven van het gebied voor mensen met een middeninkomen. Voor mensen met een laag of middeninkomen is het nauwelijks mogelijk om in de regio een betaalbare woning te vinden. Dit maakt het voor bijvoorbeeld politieagenten, verpleegkundigen en leerkrachten lastig om in de buurt van hun werk te wonen. Maar het maakt het ook moeilijker om talent aan de stad te binden.

De regio kan campussen opzetten voor jonge, startende bedrijven om meer talent aan het gebied te binden. Ook kunnen de gemeenten samenwerken met onderwijsinstellingen om meer opleidingen te geven voor functies die de komende tijd hard nodig zullen zijn.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?