Amsterdamse AEX-index vestigt kort record boven 800 en zakt enkele punten

Image source - Pexels.com


De Amsterdamse AEX-index brak woensdag een nieuw record en duwde woensdag kort voorbij de 800 punten. Een fors koersverlies van Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, zorgde er mede voor dat de index weer onder de historische puntengrens kwam. De koersbewegingen op de andere Europese beurzen waren beperkt. Een reeks tegenvallende macro-economische resultaten uit China wakkerden de bezorgdheid aan over een vertraging van het wereldwijde economische herstel van de coronaviruscrisis.

De hoofdindex op Beursplein 5, de thuisbasis van de beurs Euronext Amsterdam, stond rond het middaguur 0,2 procent hoger op 799,43 punten en bereikte met 800,34 punten de hoogste koers ooit. Om 13.30 uur zakte het naar 797,08. Eind maart wist de AEX al het 21-jarige record van iets meer dan 700 punten te vervangen. De MidKap daalde 0,4 procent tot 1.091,06 punten. Frankfurt bleef vlak en Parijs daalde 0,2 procent. Londen won 0,2 procent.

In China wogen de strikte lokale coronavirusbeperkingen in augustus duidelijk op de consumentenbestedingen, waardoor de detailhandelsverkopen aanzienlijk afzwakten. De industriële productie in het land groeide in augustus ook, maar in het zwakste tempo in meer dan een jaar.

Staalfabrikant ArcelorMittal liet met een stijging van 2 procent de sterkste winst zien in de AEX. Verzekeraar NN Groep en ASML, dat machines maakt die microchips maken, volgen respectievelijk 1,7 en 1 procent. DSM won 0,4 procent dankzij een koopadvies van ING. De koers van het aandeel steeg een dag eerder met 4,5 procent dankzij de nieuwe strategische plannen van de speciaalchemiegroep.

Just Eat Takeaway boekte daarentegen een verlies van 4,5 procent. Beleggers reageerden waarschijnlijk op de overeenkomst die de Britse concurrent Deliveroo sloot met de Amerikaanse online retailer Amazon. Volgens de deal hoeven Amazon Prime-klanten een jaar lang geen bezorgkosten te betalen voor bepaalde bestellingen bij Deliveroo.

Inditex daalde met 2 procent in Madrid, ondanks dat de Spaanse kledinggroep, bekend van merken als Zara en Pull & Bear, de winst en verkoop opvoerde tot pre-coronavirusniveaus. In Stockholm verloor concurrent Hennes & Mauritz (H&M) 2,8 procent. De Zweedse kledingketen zag de omzet het afgelopen kwartaal aantrekken, maar analisten hadden op meer gehoopt. Ook in Azië en Australië, waar de maatregelen tegen het coronavirus zijn aangescherpt, blijft H&M last hebben van matige verkopen.

De euro was $ 1,1827 waard, tegenover $ 1,1822 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,3 procent meer op $ 71,35 per vat. Brentolie werd 1,2 procent duurder op $ 74,48 per vat.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?