Amsterdams verkeer verbetert met terugval in toerisme; Haarlem verkeer nu het ergst

Image source - Pexels.com


De beperkingen van het coronavirus waardoor mensen thuiswerken en het toerisme dempen hadden vorig jaar een zichtbaar effect op de Nederlandse wegen, blijkt uit de TomTom Traffic Index. Vooral Amsterdam zag een daling van het verkeer, waardoor de Nederlandse hoofdstad buiten de top 10 van meest overbelaste steden van Nederland viel. Haarlem heeft nu het slechtste verkeer van het land.

Amsterdam eindigde op de 12e plek op de lijst van de 17 grootste steden van Nederland. Volgens TomTom zorgde een combinatie van thuiswerken en minder toerisme voor een verkeersafname van 31 procent ten opzichte van 2019. Amsterdam kende een congestiegraad van 18 procent. Dat betekent een vertraging van iets meer dan 5 minuten per rit van een half uur.

Vorig jaar was Haarlem de stad met het meeste verkeer, met een file van 28 procent. Automobilisten konden rekening houden met een vertraging van 8,5 minuten voor een reis van een half uur. Volgens TomTom komt dat neer op 64 uur per jaar in de file.

Den Haag staat op de tweede plaats met een congestiegraad van 26 procent, gevolgd door Groningen op de derde plaats met 22 procent. Leiden en Apeldoorn vervolledigden de top 5.

Almere had het minste verkeer, met een gemiddelde vertraging van 3 minuten op een reis van 30 minuten. Dat is een congestieniveau van 10 procent.

Wereldwijd scoort Nederland redelijk goed als het gaat om doorstroming. Haarlem staat 103e op de wereldranglijst.

Istanbul heeft het slechtste verkeer ter wereld, met een congestieniveau van 62 procent. Dat betekent dat automobilisten per rit van een half uur gemiddeld 20 minuten in de file staan. Moskou en Kiev werden tweede en derde.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?