Amsterdams bedrijf onderzoekt gaswinning Noordzee


Om de Nederlandse gasproductie te vergroten zou er meer gas uit kleine velden in de Noordzee kunnen worden gewonnen. Het Amsterdamse bedrijf ONE-Dyas wil de aardgasproductie verhogen om het gat op te vullen dat is ontstaan ​​door verminderde aanvoer uit Rusland. Het hoopt in 2024 te beginnen met het winnen van gas uit het eerste veld en een jaar later een tweede.

Samen zouden de twee velden 5 miljard kubieke meter aardgas per jaar kunnen produceren. Dat is genoeg voor 12 procent van de nationale vraag. Eerder dit jaar zegde ONE-Dyas al toe om ruim 500 miljoen euro uit te geven aan de ontwikkeling van een offshore veld, de grootste investering in de Nederlandse aardgasproductie in 15 jaar.

Het bedrijf is van plan een definitieve investeringsbeslissing te nemen in een satellietveld om de productie verder uit te breiden, zei CEO Chris de Ruyter van Steveninck in een interview met Bloomberg in Londen. “Dit is gewoon een continu proces van het toevoegen van nieuwe putten aan de hele ontwikkeling. Er komt nog meer.”

Lees ook:  De inflatie daalde licht tot 9,6% in december; Derde achtereenvolgende daling

Het eerste veld zal in het derde kwartaal van 2024 in productie gaan. Ongeveer een jaar later zal de productie circa 2 miljard kubieke meter bedragen. Als alles volgens plan verloopt, volgt het satellietveld een jaar later.

Voor de oorlog in Oekraïne importeerde de Europese Unie zo’n 140 miljard kubieke meter gas uit Rusland, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap. Sindsdien is de invoer met ongeveer 80 procent gedaald, waardoor de gasprijzen eerder dit jaar tot recordhoogten zijn gestegen.

In plaats van Russisch gas importeren Nederland en Europa vloeibaar aardgas (LNG) uit andere landen zoals de Verenigde Staten en Qatar. Het is ook goedkoper en minder vervuilend om lokale middelen te gebruiken.

De extra productie van ONE-Dyas zal deze winter of volgende winter niet helpen. Maar de verwachting is dat het energietekort in Europa nog jaren kan duren als de leveringen uit Rusland uitblijven.

Plaats een reactie