Amsterdam zakt 8 plaatsen op lijst van duurste steden van Economist

Image source - Pexels.com


Amsterdam zakte verschillende plaatsen op een nieuwe ranglijst van ‘s werelds duurste steden, geproduceerd door The Economist. De Nederlandse hoofdstad zakte van acht plaatsen en stond samen met Düsseldorf op de 40e plaats op de World Cost of Living Index 2021.

Tel Aviv stond voor de eerste keer ooit bovenaan de lijst, van de vijfde plaats vorig jaar. De opkomst van de Israëlische stad was gekoppeld aan de ‘stijgende valuta’ van het land en de stijgende kosten van boodschappen en transport. De Economist Intelligence Unit merkte op dat ook de vastgoedprijzen stegen, hoewel dat geen factor was in hun berekeningen. De onderzoeksgegevens zijn verzameld tussen 16 augustus en 21 september.

“Hoewel de meeste economieën zich nu herstellen nu covid-19-vaccins worden uitgerold, ervaren de grote steden van de wereld nog steeds frequente stijgingen in gevallen, wat leidt tot hernieuwde sociale beperkingen. In veel steden heeft dit de aanvoer van goederen verstoord, wat heeft geleid tot tekorten en hogere prijzen”, aldus de onderzoekers.

Parijs en Singapore eindigden op een gedeelde tweede plaats, Zürich op de vierde en Hong Kong op de vijfde. De kosten van levensonderhoud in New York vormen de maatstaf voor het onderzoek. De grootste stad van de Verenigde Staten staat op de zesde plaats.

Met een geschat equivalent van $ 2,18 per liter waren de benzineprijzen in Amsterdam de op één na duurste. Dit was nog steeds veel goedkoper dan in Hong Kong, waar benzine $ 2,50 kost. Oslo staat op de derde plaats met $ 2,06.

Van de 173 onderzochte steden werd Damascus als de goedkoopste beschouwd. “Damascus heeft gemakkelijk zijn plaats behouden als de goedkoopste stad ter wereld om in te wonen. Het was de laagste in zeven van de tien prijscategorieën en behoorde tot de laagste in de overige drie”, aldus het onderzoek.

“De goedkoopste steden liggen vooral in het Midden-Oosten en Afrika, of in de armere delen van Azië.” Tripoli, Tasjkent, Tunis en Almaty rondden de vijf goedkoopste steden ter wereld af.

In 2020 stond Rome samen met Amsterdam op de 32e plaats. Het viel het meest van alle andere steden op de ranglijst en belandde dit jaar op de 48e plaats.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?