Amsterdam wil snelle boodschappenbezorgdiensten buiten woonwijken houden

Image source - Pexels.com


Snelle boodschappenbezorgdiensten zijn niet meer welkom in woonwijken in Amsterdam. Het stadsbestuur wil nieuwe regels voor dark stores – de distributiecentra van deze diensten – omdat het bezorgen en afhalen van boodschappen door bezorgers overlast veroorzaakt voor omwonenden.

Het stadsbestuur vindt dat de leefbaarheid in de wijken voorop moet staan. Daarom moeten de snelle bezorgers, die beloven bestellingen binnen enkele minuten te bezorgen, verhuizen naar gebieden waar ze zo min mogelijk overlast veroorzaken. Dat betekent dat de stad donkere winkels in woonwijken en gemengde buurten met woningen en bedrijven alleen in zeer uitzonderlijke gevallen toestaat – als dat niet ten koste gaat van de leefbaarheid in de buurt.

Eerder besloten burgemeester en wethouders om de opening van nieuwe dark stores voorlopig stop te zetten, gezien de snelle opkomst van bedrijven als Gorillas, Getir en Flink. “We hebben gezien dat de huidige locaties van snelbezorgbedrijven met dark stores voor veel overlast zorgen voor de buurt. We hebben geconstateerd dat het nodig is om beleid te maken”, aldus verantwoordelijk wethouder Marieke van Doornink.

Gorillas noemde het in een reactie “absurd dat de gemeente dit besluit” omdat de bezorgdienst zichzelf van “meerwaarde” voor de gemeente Amsterdam vindt. “Bij Gorillas werken duizenden ruiters als werknemer, meer dan een derde van alle Amsterdammers is klant bij ons en we werken samen met tientallen Amsterdamse ondernemers. Bovendien is onze service een duurzaam alternatief voor de bestelbusjes die de grachten en straten blokkeren. elke dag”, aldus het bedrijf.

Gorillas zei verder dat het “reageerde op feedback van de betrokkenen” en dat “lessen leren onze topprioriteit is”. Maar volgens het bedrijf heeft de gemeente Amsterdam “een constructieve dialoog altijd vermeden”.

Getir noemde het besluit van de gemeente Amsterdam ‘zeer onrechtvaardig’. Volgens het bedrijf werken snelle bezorgdiensten voor boodschappen op dezelfde manier als pizzabezorgdiensten, “en toch wordt onze sector oneerlijk behandeld.” Volgens het bedrijf beperkt het besluit de keuzes van de consument en “zal het ook duizenden banen elimineren die door deze industrie zijn gecreëerd, zonder dat de sector de kans krijgt om te verbeteren en zichzelf te bewijzen.”

De gemeenteraad moet het voorstel nog goedkeuren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?