Amsterdam verlaagt eerste boete wegens overtreden vakantieverhuurregels


De gemeente Amsterdam verlaagt de eerste boete die ze uitdeelt aan mensen die tegen de regels in een woning verhuren aan toeristen via vakantieverhuurplatforms zoals Airbnb. Amsterdammers die hun eerste overtreding van de vakantieverhuurregels begaan, kregen eerder een boete van 8.700 euro. Dat bedrag wordt verlaagd naar 3.000 euro, maakte de gemeente vrijdag bekend.

Wie illegaal een hotel exploiteert, moet alsnog de hogere boete betalen voor een bestuurlijke overtreding. “Maar we zien bij vakantieverhuur dat er de laatste jaren een ander type overtreder is ontstaan. In plaats van fulltime verhuurders die verhuren aan toeristen, zijn het Amsterdammers die daadwerkelijk in hun woning wonen, maar af en toe verhuren aan toeristen en zich daar niet aan houden.” volgens de regels’, aldus de gemeente. Daarom is besloten de boete te verlagen.

Afgelopen juni besloot de gemeente in afwachting van het nieuwe beleid helemaal te stoppen met het uitdelen van boetes aan verhuurders van platformen als Airbnb. De gemeente had meerdere berichten ontvangen van Amsterdammers die exorbitante boetes moesten betalen wegens administratieve fouten. Nu de verlaging is doorgevoerd, zullen er weer boetes worden uitgedeeld aan verhuurders, bevestigt een gemeentewoordvoerder.

Lees ook:  Geef horecaondernemers huurverlaging voor corona-sluitingen: procureur-generaal

De verlaging van de leges gaat met terugwerkende kracht in per 1 oktober 2021. Hierdoor vergoedt de gemeente 77 boetes gedeeltelijk. Naar verwachting is dit voor april 2023 gereed.

Iedereen die zijn woning in Amsterdam verhuurt via websites als Airbnb en Booking.com is verplicht om een ​​registratienummer toe te voegen aan de advertentie. Deze regel is sinds vorig jaar van kracht en de gemeente handhaaft deze. De regel is een van de maatregelen die bedoeld is om de verhuur van huizen en appartementen aan toeristen te beperken.

Plaats een reactie