Amsterdam verandert voormalige militaire basis in innovatieve nieuwe wijk

Image source - Pexels.com


De gemeente Amsterdam heeft plannen bekend gemaakt voor het Amsterdam Marineterrein. Het gebied in het centrum van de stad, dat honderden jaren in handen was van het Ministerie van Defensie, wordt een wijk met een stadspark, zo’n 800 woningen en zo’n 2.300 banen voor kleinere innovatieve bedrijven. Daarnaast is er ruimte voor 1.400 studenten en docenten en activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en sport.

De stad heeft de plannen dinsdag vrijgegeven voor commentaar. Volgens verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt zullen innovatie en oplossingen voor stedelijke vraagstukken de nieuwe wijk domineren. De wijk is deels autoluw en 70 procent blijft onbebouwd. De gebouwen worden 20 tot 30 meter hoog, met enkele toppen van 40 meter. De stad behoudt alle monumentale panden.

Het terrein op het eiland Kattenburg, aan de oostkant van het stadscentrum, was sinds 1655 in gebruik door de Koninklijke Marine en was volledig afgesloten voor Amsterdammers. In 2013 maakte het ministerie van Defensie bekend het gebied terug te willen geven aan Amsterdam vanwege bezuinigingen. In de zomer van 2018 had de marine helemaal moeten vertrekken, maar net daarvoor zei het ministerie van Defensie dat het wilde blijven en dat het de helft van het terrein wilde behouden. Vorig jaar kwamen de gemeente en het ministerie tot een definitieve indeling van het terrein. Het ministerie van Defensie blijft met een compacte kazerne en de rest van het gebied wordt een plek voor leren, wonen, werken, sporten en recreëren.

Niet iedereen is even blij met de transformatie van het 14 hectare grote terrein. Volgens de wethouder zijn er zorgen onder omwonenden, die vrezen dat het in de toekomst drukker wordt en dat er te weinig groene openbare ruimte is. Volgens hem heeft de gemeente na verschillende voorlichtingsbijeenkomsten de plannen al aangepast. Zo verlaagde de stad de maximale hoogte van de gebouwen van 50 naar 40 meter en besloot ze de gebouwen te concentreren in een specifiek gebied, waardoor er meer ruimte voor groen overbleef. De gemeenteraad stemt naar verwachting medio volgend jaar over de plannen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?