Amsterdam Trade Bank te koop; Russische eigenaren doelwit van sancties: rapport

Image source - Pexels.com


De Amsterdamse Handelsbank, die eigendom is van de gesanctioneerde Russische oligarch Michail Fridman en anderen, staat te koop, melden verschillende bronnen aan het Financieele Dagblad. De bank kampt met sancties van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten vanwege de Russische inval in Oekraïne. De Europese Unie heeft de bank niet gesanctioneerd.

De Amsterdam Trade Bank (ATB), gevestigd aan de Amsterdamse Zuidas, heeft niet de beste reputatie. Het Openbaar Ministerie (OM) startte in 2017 een witwasonderzoek bij de bank en dat onderzoek loopt volgens het FD nog steeds. ATB is ook onderdeel van de grootste Russische private bank Alfa Bank, deels eigendom van Fridman en Petr Aven. De EU heeft hen in maart aan haar sanctielijst toegevoegd vanwege hun banden met het Kremlin.

Een medewerker van ATB vertelde donderdag telefonisch aan het FD dat de bank op zoek is naar een koper of fusiepartner. Een paar uur later maakte de directie schriftelijk bekend dat de medewerker geen woordvoerder van de bank is en dat het bestuur “op dit moment geen commentaar” heeft. Verschillende bronnen vertelden FD dat ATB investeerders actief benadert met een aanbod om de gehele bank- of individuele portefeuille over te nemen, vaak met kortingen tot 40 procent van de boekwaarde.

Volgens een bankafschrift van mei vorig jaar hebben Fridman en Aven 42 procent van ATB in handen. Een bedrijf is onderworpen aan EU-sancties als een gesanctioneerde oligarch meer dan 50 procent van de aandelen bezit, wat hier niet het geval is. De bank heeft ook nog twee andere Russische eigenaren, Alexei Kuzmichov en German Khan, maar die staan ​​niet op de EU-sanctielijst.

ATB is geen grote bank, met 1,2 miljard euro op de balans eind 2020.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?