Amsterdam steunt kabelbaan oversteken IJ

Image source - Pexels.com


Het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders heeft officieel steun verleend aan de aanleg van een kabelbaan over het IJ. Dit wordt een OV-verbinding vanaf metrostation Isolatorweg die duizenden reizigers per dag kan vervoeren, zegt initiatiefnemer Stichting IJbaan tegen Het Parool.

Amsterdam heeft een intentieverklaring getekend met Stichting IJbaan, wat betekent dat “zij actief zullen meewerken” aan het realiseren van deze kabelbaanverbinding, aldus de stichting.

Elke cabine op de kabelbaan kan tot 35 personen vervoeren, of 10 personen en hun fietsen. Volgens Stichting IJbaan zou de oversteek van de kabelbaan tot 100 duizend mensen per dag kunnen vervoeren. De bouw van de kabelbaan kost zo’n 120 miljoen euro en zal uit particuliere middelen moeten worden betaald. Stichting IJbaan is al in gesprek met mogelijke financiers.

De aanleg van de kabelbaan kan plaatsvinden naast de aanleg van de twee bruggen over het IJ – één op de oostflank bij het Java-eiland en één ten westen van het stadscentrum van Houthavens naar NDSM. Het voordeel van de kabelbaan is dat de bouw veel minder intensief is dan de bouw van een brug, zeggen Wim Wessels en Bas Dekker van Stichting IJbaan tegen het Parool. De kabelbaan zou in 2026 of 2027 operationeel kunnen zijn. De eerste brug zal op zijn vroegst in 2040 klaar zijn.

Volgens Wessels en Dekker zullen de kabelbaan en de brug goed naast elkaar functioneren. De directe verbinding met metrostation Isolatorweg maakt het gemakkelijk om over te stappen op ander openbaar vervoer. “Naast het oversteken van het IJ, brengt de kabelbaan je in één keer over het emplacement Westhaven naar de metro richting Sloterdijk en verder.” En deze kabelbaan is nadrukkelijk een andere vorm van openbaar vervoer, voegde ze eraan toe. “Het beeld dat mensen misschien hebben dat het een toeristische trekpleister is, klopt niet. Toeristen zijn natuurlijk ook welkom, maar de kabelbaan is bedoeld voor een betere verbinding tussen West en Noord. Dat kan cruciaal zijn voor de toekomstige wijk Haven-Stad , waar autogebruik wordt ontmoedigd.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?