Amsterdam schrapt veel urgente huisvestingsverzoeken van hoge prioriteitslijst

Image source - Pexels.com


Amsterdam heeft simpelweg niet genoeg woningen om al haar kwetsbare bewoners te huisvesten. De gemeente heeft daarom het ‘pijnlijke’ besluit genomen dat mensen die tijdelijk bij iemand anders wonen niet meer in aanmerking komen voor ‘spoedeisende’ woonruimte, zegt wethouder Jakob Wedemeijer (SP) tegen Trouw.

Amsterdam heeft jaarlijks zo’n 1.800 woningen beschikbaar voor kwetsbare bewoners – zo’n 2.000 te weinig. Door mensen die bij een familielid of vriend wonen te diskwalificeren, vermindert de stad volgens de krant de dringende huisvestingsaanvragen met 70 procent.

Wedemeijer noemde dit een “zeer pijnlijke maatregel” die hem ‘s nachts wakker houdt. “Maar alleen op deze manier kunnen we garanderen dat de schaarse woningen terechtkomen bij degenen die het echt nodig hebben.”

De nieuwe regel geldt niet voor gezinnen met kinderen. “Geen kinderen op straat. Dat is een strikte regel in Amsterdam”, zegt Wedemeijer. Andere mensen die een ontheffing willen, moeten bewijzen dat hun situatie ‘levensbedreigend’ is.

Amsterdam kijkt ook naar andere oplossingen voor huisvesting voor kwetsbare bewoners. De stad overweegt tijdelijke huisvesting, accommodatie in hotels te bouwen en mogelijk kantoren ‘s nachts om te bouwen tot schuilplaatsen. “Hiermee kunnen mensen die op straat staan, zich overdag redden”, aldus de wethouder.

Het aantal spoedeisende woningzoekenden in Amsterdam neemt toe en dat geldt ook voor andere woningzoekenden die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Een kwart van de sociale huurwoningen ging de afgelopen jaren naar kwetsbare groepen. Volgens Wedemeijer moet de rijksoverheid meer doen omdat deze groepen het gevaar lopen ‘tegen elkaar uitgespeeld te worden’.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?