Amsterdam dwingt verhuurders tot prijsverlaging van dure leegstaande huurappartementen

Image source - Pexels.com


Amsterdam wil verhuurders dwingen de huren te verlagen om langdurige leegstand tegen te gaan. Het voorstel om eigenaren te verplichten hun huizen zo snel mogelijk te betrekken, wordt vanaf 17 februari openbaar geraadpleegd, aldus de stad in een persverklaring.

“We zitten in een woningcrisis en het is niet uit te leggen dat huizen onnodig leeg staan ​​omdat bijvoorbeeld de huren te hoog zijn of omdat eigenaren te lang wachten met verbouwen”, zegt Woningwethouder Jakob Wedemeijer. “Hiermee kunnen we eigenaren dwingen woningen te verhuren voor een marktconforme huurprijs. Als er geen vraag is naar dure huurwoningen, dan moet de huur gewoon naar beneden.”

Deze nieuwe regel is mogelijk dankzij de Crisis- en herstelwet. Amsterdam kan deze wet gebruiken om eigenaren te verplichten een woning binnen een bepaalde tijd bewoonbaar te maken. Ook kan de gemeente eigenaren dwingen een tijdelijke huurvergunning aan te vragen, zodat woningen die pas voor langere tijd worden gerenoveerd of gesloopt, in de tussentijd bewoond kunnen worden.

Bij overtreding van de maatregelen kan de gemeente de eigenaar een boete opleggen. Voor de Crisis- en Herstelwet konden eigenaren van onroerend goed alleen beboet worden voor het niet melden van leegstand.

Ook Amsterdam voert vanaf 1 april koopbescherming in voor woningen tot een waarde van 512.000 euro. Mensen die een woning in die prijsklasse kopen, moeten er minimaal vier jaar zelf in wonen. De woning kan in die periode niet verhuurd worden. Dit voorkomt dat investeerders betaalbare woningen in de stad opkopen en tegen hoge prijzen verhuren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?