Amsterdam blokkeert nieuwe hotelopeningen in aangewezen gebieden

Image source - Pexels.com


De gemeente Amsterdam gaat niet meer meewerken aan de wijziging van de erfpachtregels om in bepaalde gebieden een hotel te openen, meldt de gemeente in een persverklaring. Het beleid gaat maandag in. Volgens de gemeente betekent dit dat het vrijwel onmogelijk wordt om in bepaalde gebieden een hotel te openen, zelfs als het bestemmingsplan dit toelaat.

Amsterdam breidde ook haar hotel “no-zones” uit met Amsterdam Centrum en West, waar hotelontwikkelingen onder geen enkele omstandigheid zijn toegestaan. Sinds 2017 is de stad opgedeeld in “no-zones” en andere gebieden waar hotelprojecten een stevige “nee” krijgen tenzij aan bepaalde strikte voorwaarden wordt voldaan.

Maar het beleid van 2017 had een maas in de wet waardoor de gemeente de ontwikkeling van een nieuw hotel niet kon stoppen als er nog hotelrechten in de bestemmingsplannen stonden. Als gevolg hiervan staan ​​er zo’n 2.400 nieuwe hotelkamers in de pijplijn voor ‘no-zones’. De nieuwe erfpachtregels zullen de maas in de wet dichten, aldus de gemeente.

“Een nieuw hotel is nu alleen mogelijk in gebieden waar het door de ontwikkeling van de buurt een meerwaarde kan hebben voor de buurt”, aldus de gemeente. “Bijvoorbeeld op IJburg Strandeiland (Oost), rondom Buikslotermeerplein (Noord), bedrijventerrein Schinkel (Zuid) en Riekerpolder (Nieuw-West).”

Ook nieuwe hotels moeten een uniek concept hebben en voldoen aan de strenge eisen van de stad op het gebied van buurtbetrokkenheid, duurzaamheid en sociaal ondernemerschap. “Amsterdam heeft al genoeg hotels in het grootste deel van de stad. Nieuwe hotels voegen hier niets toe voor de Amsterdammers”, aldus wethouder Victor Everhardt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?